Voor de maand Oktober heb ik gekozen voor Gevulde Paprika's.
Benodigdheden (voor 2 pers.) Rundergehakt, 2 gesnipperde uien, 4 tenen knoflook [uit pers], Zout naar smaak, Zwarte peper uit de molen, Gemberpoeder of verse raspen, Bieslook, Oregano, 1 Blikje tomaten puree (of 2), Rode wijn, 1 Ei, wat boter en Bloem om een Roux te maken, en uiteraard Paprika's.
We beginnen met de paprika's, eerst voorzichtig het steeltje eruit snijden en vervolgens de zaadlijsten aan de binnenkant zorgvuldig verwijderen. De paprika's goed uitspoelen en op z'n kop uit laten lekken. Toevoegen aan gehakt: Zout, Peper, Gemberpoeder of verse raspen, Oregano, Bieslook, Gesnipperde uien, 2 tenen Knoflook uit de pers. 1 Ei, en een beetje paneermeel. Alles goed door elkaar kneden. Nu kan je de gewassen paprika's gaan vullen, flink aandrukken.
Hier een paar smoezelige pagina's uit een oud receptenboekje. Op de foto zie je verkleint dat boekje dat ik in 1974 kocht in Amsterdam bijeen Chinese winkel, vanaf toen beschreef ik daar recepten in. Je ziet wel bovenaan dat ik dit recept in 1986 in dit boekje schreef.
Nu gaan we eerste een Roux maken in een braadpan, eerst wat roomboter of vloeibare boter net wat je gewend bent smelten, daar fruit ik 2 Tenen knoflook uit de pers in op zacht vuur, vervolgens voeg ik een paar eetlepels bloem toe en roer dat met een garde op een wat hoger vuur tot een samenhangend geheel. Dan steeds wat scheuten water toevoegen en snel met de garde alles samenhangend maken, dat doe je net zo lang tot je voldoende vloeistof hebt om je paprika's half onder te dompelen. Misschien weet iedereen al lang hoe een Roux gemaakt moet worden maar voor het geval dat??? toch maar even een beschrijving. Als laatste voeg ik dan nog 1 of 2 blikjes tomatenpuree toe en een flinke scheut rode wijn, alles nog even flink doorroeren met de garde en dan laat je de gevulde paprika's in de pan glijden. Zachtjes een uurtje laten pruttelen en regelmatig de paprika's keren.
Daarbij eten wij meestal Basmati rijst, we vinden dat zelf de allerlekkerste rijstsoort, heel geurig . Maar met aardappelpuree smaakt het ook perfect hoor.
En daarbij smaakt een schaaltje met vers fruit heel lekker. Eet smakelijk!!!
* Kijk ook eens bij de linkjes *