Vandaag laat ik jullie een heerlijk recept met zuurkool zien. Niet de Nederlandse stamppot [ Daar is niets mis mee hoor ] maar een keer op een geheel andere manier bereid is ook weleens aantrekkelijk. Dit recept komt ook uit Tsjechië.
Benodigdheden:
2 grote uien in ringen gesneden 🔸1 pond Zuurkool uit het vat of verpakt naar wens🔸Magere schouderkarbonades 🔸2 rode paprika's in reepjes🔸paar tenen knoflook uit de pers 🔸
Laurierblad🔸Handje komijnzaadjes🔸 Theelepel sambal🔸Paar jeneverbessen🔸Zout/peper naar smaak 🔸Paplepel suiker🔸Ons katenspek 🔸Rode wijn een lekkere scheut 🔸
Bereidingswijze:
Snijd de schouderkarbonades in grove stukken, bak in een koekenpan de katenspek uit, en bak op hoog vuur het vlees snel rondom knapperig. Nu in een braadpan de uienringen even laten smoren, verder toevoegen: knoflook uit de pers, Paprikareepjes, zout, Peper, iets paprikapoeder, Sambal, Suiker, Komijnzaadjes, Laurierblaadje, Jeneverbessen en de rode wijn. Voeg nu ook de aangebakken stukken vlees in de braadpan inclusief de katenspek, en als laatste leg je de zuurkool, [een beetje uit elkaar getrokken] daar bovenop. Voeg nog wat water toe, het hoeft niet geheel onder te staan. Vervolgens laat je dit alles op een heel laag vuur minstens een uur stoven. Af en toe even controleren of er nog genoeg vocht aanwezig is, wat de geurige sappen fungeren namelijk als jus over de aardappelen en meteen kan je even genieten van de heerlijke geuren die tot je komen.
Wij eten eten er altijd gekookte aardappelen die in combinatie met de jus voortreffelijk smaken. Het is echt de moeite waard om het eens op deze manier te bereiden, en wie weet wil je misschien nooit meer anders zuurkool eten, wij in ieder geval niet.