Op zolder heb in een oud kastje staan met allerlei snuisterijen, bijvoorbeeld oude teken spullen van vroeger, voorraad Kerst kaarten, maar ook nog wat spullen van mijn moeder, één heel groot boek met harde kaft en een kleiner exemplaar, een oefenschrift. Nu wist ik wel dat mijn moeder veel jaren gewerkt heeft op het naaiatelier van Hirsch & Co in Amsterdam. Maar ze heeft me er eigenlijk nooit veel over verteld. Dat grote boek staat dus helemaal vol met uitgewerkte patronen die zijzelf getekend heeft. Ze heeft bij alle patronen uitgebreid beschreven hoe alles genaaid moest worden. En haar handschrift herken ik natuurlijk meteen.
Het boek is helemaal verkleurd door de jaren heen en wat rafelig geworden. Mijn moeder is geboren in 1922 en zover ik me nog kan herinneren werkte zij daar al toen ze een jaar of 17 was. Haar vader was jong gestorven in 1936 en daar mijn Oma met 10 kinderen achterbleef, en er in die tijd geen sociale voorzieningen waren gingen een aantal kinderen ook haar oudere zussen werken om geld voor het gezin te verdienen. Nu ben ik een beetje de geschiedenis terug gaan lezen en zag dat bij de firma Hirsch & Co de Costumières een gedegen opleiding kregen. Zo mooi dat ik dat boek van mijn moeder nu tegenkwam en goed bekeken heb. Na het leeg halen van haar woning zijn gewoon een aantal dingen in dat kastje terecht gekomen.
Het tweede boekje is een oefenschrift. Nog geheel met ouderwets taal gebruik, het woord
zo met
twee oo geschreven,
gewenst met sch enz. het is een schoolboekje en jammer genoeg staat er geen jaartal in vermeld. In de tekst staat vermeld dat dit boekje is samengesteld om op een eenvoudige manier onze kinderen enig idee te geven hoe je op een simpele manier eenvoudige versieringen kan aanbrengen. Op één bladzijde stonden wat simpele krabbels getekend, je ziet ze hier aan de bovenkant, en de andere bladzijde had ruitjes papier en daar kon je dan die simpele krabbels zelf uitwerken tot iets wat je een mooie versiering vond, [dat zie je daar dus onder]
Hier waren ook sechts een aantal lijntjes geplaats [geen foto] en mijn moeder had daar dit van gemaakt.
Nu weet ik wel dat er bij mijn moeder thuis door alle kinderen altijd op verjaardagen en feestdagen allemaal mooie kaarten werden getekend en met lieve teksten daarop. Misschien was dat ook wel normaal in die tijden dat weet ik eigenlijk niet. Misschien is dit schoolboekje omstreeks 1932/33 toen was mijn moeder 10/11 jaar. Dat zijn dan toch echt al erg leuke uitwerkingen op die leeftijd.
Deze heeft mijn moeder niet helemaal voltooid en dat snap ik best, het is ook een saaie.
Aan deze uitwerkingen heeft ze behoorlijk wat tijd besteed, en heerlijk haar fantasie laten werken, erg leuk om te zien. Heb maar een aantal uit het boekje gefotografeerd. Er werden ook nog cijfers voor gegeven achterin het schriftje. Voor deze kreeg mijn moeder een 7 en de rest bijna allemaal een 6