zaterdag 12 augustus 2017

Raadselplant ***








Een raadselplant, inderdaad dat WAS het, vorig jaar toen ik een dagje op bezoek was bij Paleis 't Loo in Apeldoorn en uren heb genoten van o.a de prachtige tuinen. We zagen mooie bloemen en wist niet wat het was, kon het niet laten en heb er een paar zaaddozen geplukt. Het was heel fijn zaad bijna niet met het blote oog te zien, dit voorjaar heb ik ze gezaaid in turfpotjes met bovenop een glasplaatje. En het duurde en duurde, na drie weken zag ik eindelijk iets boven komen. Stom dat ik daar geen foto's van heb gemaakt want het zou leuk zijn om van het eerste begin te kunnen zien wat voor reus het geworden is. Op de laatste foto heb ik wel een paar beelden van toen de bloemen net begonnen te bloeien. De bladeren werden steeds groter en roken erg sterk, nog geen flauw idee wat dit ging worden. Gelukkig kon ik nog een foto vinden waar de plant op stond en na lang zoeken ben ik er eindelijk achter. Het is de "Nicotinia Sylvestris" [ Indian Peace Pipe ] zeer geliefd bij de Indianen, samen met nog twee soorten tabaksbladeren maken ze een mix. In Nederland noemen ze het Bostabak. Eigenlijk niet zo raadselachtig als ik in eerste instantie dacht maar ik had deze plant nog nooit gezien. De plant heeft vijf takken met bloemen en de plant is nu 1 meter hoog. Ze kunnen 1.50 - 2.00 meter worden. Op dit moment ben ik aan het borduren maar het lukt niet heel erg naar mijn zin, ben  heel benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden, wordt vervolgd ***


10 opmerkingen:

  1. Wat leuk....goed gelukt hoor....liefs van mij x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lieve Josephine,

    Ja, ik dacht bij de eerste foto ook meteen Tabaksplant. Al heb ik die ook nooit in mijn tuin gehad.
    Zaadjes meegenomen? Doe ik ook wel eens, al mag dat eigenlijk niet.
    Ik ben benieuwd naar je borduurwerk.

    Het is wel een erg wisselvallige zomer op dit moment. Het wisselt erg. Jammer, maar daar kunnen we(gelukkig niks aan doen!
    Ik blijf gewoon genieten, we hebben een afdak en als het erg slecht ga ik lekker naar zolder. In mijn Ateljee is altijd wat te doen.

    Fijn weekend.

    Liefs Thea♥

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een bijzondere plant! En natuurlijk superleuk dat je nu ontdekt hebt hoe de plant heet. En als je dat weet, kun je ook weer tips lezen hoe je het best met de plant kunt omgaan.
    Echt leuk om wat zaadjes mee te nemen (ach, wat doe je daar nu voor kwaad mee...) en dan uiteindelijk zo'n plant te krijgen!

    Groetjes, Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk. Nu heb je een koninklijke plant in je tuin. Slim om wat zaad mee te nemen. Ik zie daar ook echt geen kwaad in net zoals bramen of bessen plukken in het wild. Mag ook niet. Maar ze laten rotten mag dan wel.
    Jij kunt er nu lekker van genieten.
    Hopelijk komt je borduurwerk ook nog goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lieve Josephine. Wat enig, een paar zaadjes meenemen en nou ineens een reuze plant in je tuin.En waarom zou je geen zaadjes mee mogen nemen, dat begrijp ik niet. Haha. Ik vind hem erg mooi en fijntjes toch ook. Je andere bloemen foto,s zijn natuurlijk ook weer prachtig en je maakt de prachtigste collages.
    Veel liefs van Rietje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik herkende het al meteen, Josephine, we hebben een paar jaar geleden zo'n tabaksplantje gekocht bij een tuincentrum, mijn man was er erg in geïnteresseerd, het werd inderdaad een reus en nam hier heel wat plaats in.
    Uiteindelijk heeft hij de plant weer verwijderd ...
    Ik zie je in mijn gedachten al stiekem die zaaddozen plukken ! :-)
    Prachtig weer je foto's uit de tuin !
    Nog altijd geen warme zomerse temperaturen hier en heel wat regen :-(
    Fijne zondag en nieuwe week,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Josephine,
    Wat een mooie foto's van al deze prachtige bloemen.
    En fantastisch hoe je zelf die bloemen zo van dat zaad hebt gekweekt. Erg leuk lijkt me dat. Haha..maar wat een deugniet!! Stiekum die zaadbolletjes pikken. Je hebt groot gelijk hoor en dat geeft ook niets lijkt mij. Zo heb je straks mooi je eigen paleisje in je eigen tuin!!

    Lieve groetjes,
    Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo Josephine,
    Wat mooie foto's Ik kijk uit naar het zien van de laatste in bloei.
    Grote knuffel.
    Giac

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hey Josephine, ja die plant kende ik wel, maar wist niet dat ze zo hoog kunnen worden, als je ze in een pot zet is dat wel wat minder....
    Je maakt prachtige foto's hoor.
    groetjes van Simonne

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Lieve Josephin♡...prachtiggg...ik ken die plant♡ ook door een vriendin van mij ...ja ze groeien hoooogg en vooral mooooiiii!!!
    Mooie foto's! !
    Liefsss..Gaby.xxx♡♡

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥