vrijdag 10 december 2021

Crea 2021 Alfabet Challenge Letter Y - IJ * * *


En dan zijn we bijna aan het einde gekomen van deze leuke Challenge, vandaag is de letter Y aan de beurt en vind het een lastige letter dus speel ik een keertje een beetje vals. Ik heb een IJ van gemaakt en koos voor IJsharen. Hebben jullie dit al eens in werkelijkheid gezien, ik zelf jammer genoeg nog nooit.


IJshaar, is een zeldzaam natuurlijk verschijnsel waarbij een haarachtige wollige ijsstructuur ontstaat op dood en nat kernhout, dus niet op de bast van loofbomen. IJshaar kan ontstaan als de luchttemperatuur even onder het vriespunt ligt. In het hout komen schimmels voor en bij de stofwisseling van die schimmels komt o.a water vrij dat door zeer kleine openingen in het hout (houtstralen) naar buiten wordt geperst. Het naar buiten geperste water bevriest tot een haarachtige structuur. Een hoge luchtvochtigheid is noodzakelijk voor de succesvolle vorming van IJshaar zodat het naar buiten geperste water niet kan verdampen en voor bevriezing beschikbaar blijft. Zolang de schimmels water blijven produceren en de klimatologische omstandigheden gunstig blijven kan IJshaar aan blijven groeien. Als de luchttemperatuur te laag wordt, daalt de stofwisseling van de schimmels tot zo'n laag niveau dat er onvoldoende water geproduceerd wordt. IJshaar is zeer teer en smelt bij aanraking direct weg, ook bij zonlicht.


Het is wel fantastisch mooi om te zien,  het bestaan van IJshaar is mij al lang bekend maar omdat ik het zelf nooit heb kunnen vastleggen heb ik deze voorbeelden van internet geplukt.


Dit ijstaartje heb ik een aantal jaren geleden gemaakt in een periode dat het streng vroor. Aan een grote beslagkom gevuld met water heb ik wat hulsttakjes en mooie bladeren en een besje toegevoegd. eenmaal bevroren heb ik het op een aardewerkschaal gelegd en op de buitentafel gezet, het stond heel feestelijk en heb er dagen van kunnen genieten.


In die zelfde vorst periode  hingen deze giganten van ijspegels bij ons aan het dakkapel, gelukkig maar
dat ze boven onze voortuin hingen want je moet er toch niet aan denken dat zo'n pegel naar beneden komt als je er onderdoor zou lopen.


Een prachtig hert als ijssculptuur, vind het altijd erg knap  om zoiets uit te kunnen hakken uit een blok ijs.


En dan tot slot nog een mooi bevroren spinnenweb, altijd heel dankbaar om te fotograferen.


15 opmerkingen:

  1. Mooie uitwerking van de Y.
    Een ijstaart ga ik onthouden, is vast leuk te doen met Naomi.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit vind ik niet valsspelen, hoor! In het Nederlandse alfabet is het volgens mij een IJ, de ij van ijsbeer staat toch in het alfabetboekje? Prachtig wat je allemaal weer laat zien! En wat leuk, dat ijstaartje!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow wat bijzonder die ijsharen, nog nooit van gehoord, en nog nooit gezien ook (niet bewust in elk geval). Het was hier ook gelijk te koud geloof ik. Ik zal ernaar uitkijken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een mooie foto's laat je weer zien. Vooral die van het ijshaar vind ik prachtig. Ik had er nog nooit van gehoord, maar ga zeker op zoek naar meer informatie en mooie foto's.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een leuk ijzig blogje ik dacht eerst dat je zelf iets fluffigs had neergelegd als ijshaar, echt bijzonder ik heb het nooit gezien. Dus bij vorst goed opletten dus en dat ijstaartje ga ik onthouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Tjonge, dat is geen wonder dat we zelden ijshaar zien.. Er is een heel proces voor nodig en dat onder bijzondere omstandigheden!
    Maar het is een schitterend natuurverschijnsel en ik heb genoten van de foto's die je laat zien bij dit bericht.
    IJs is sowieso fascinerend in al z'n vormen.
    Gaaf dat jullie van die ijspegels aan het dak hadden! Ik vind dat zò mooi...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Nee hoor, onze IJ hoort daar echt bij.
    Mooi, die ijsharen en ijs vind ik heerlijk en dat hert schitterend. Ooit was ik in zo'n ijssculptureniets, de nachtwacht was toen uitgebeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een mooie foto's van dat ijshaar, ik kende het nog niet. Een heel apart verschijnsel.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooie foto's hoor, ijsharen was mij ook nog onbekend maar heb wel genoten van je foto's !
    Nog een fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Die ijsharen had ik nog nooit gezien, ziet er prachtig uit !
    Je zelfgemaakt ijstaartje ziet er ook prachtig uit, Josephine, wat een leuk idee !
    Het spinnenweb is precies als kant !
    Geniet van het weekend,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Kijk dat bedoelde ik nu met verrassing, wat een verrassing ijshaar, ik heb het nog nooit gezien, maar wat mooi. Hele mooie voorbeelden/foto's met IJS. Weet je toen ik op YouTube de muizen zag, moest ik eerlijk gezegd ook meteen aan je denken :-) echt iets voor Josephine, die kan dat zo goed! Wat leuk dat jij ze gaat maken. Bij mij komen ze op mijn lijstje. Liefs Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Prachtig toch die ijsharen, schitterende foto's.
    IJssculpturen zijn zo knap gemaakt, we hebben eens zo'n IJsfestival gezien van sprookjes, nou ondanks de kou was het een sprookje, zo mooi.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb ook nog nooit ijshaar in het echt gezien. Toch moet het hier in de buurt te vinden zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een bijzonder fenomeen, ijsharen, nog nooit van gehoord en nog nooit gezien.
    Wat laat je ons toch steeds bijzondere dingen zien.
    Dat ijstaartje is ook schitterend, dat ga ik zeker eens proberen te maken.
    Moet het wel gaan vriezen natuurlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Leuke IJ hoor. Ik vind de ijstaart geweldig. En die ijsbanen vind ik, eerlijk gezegd, een beetje eng. Maar wel een mooi natuurverschijnsel.

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥