vrijdag 10 november 2023

Recept v . d Maand, Bramborova Polévka * * *

Bramberova Polévka is een Soep recept uit Tsjechië. Mijn lief komt uit Tsjechië dus deze soep wordt hier regelmatig gegeten. De letterlijke vertaling is Aardappelsoep, maar er zitten veel meer  ingrediënten in  verwerkt hoor.


Van een aantal ingrediënten heb ik losse foto's gemaakt  en daar dan deze collage van gemaakt.


Zelf maak ik deze soep altijd in deze simpele snelkookpan maar kan natuurlijk ook in een gewone pan.


Van de benodigdheden heb ik ook maar even een  gezellig geheel gemaakt. Het is een heel gezonde soep met veel groenten. Je kan er uiteraard ook gehaktballetjes aan toevoegen maar wij eten het zonder. Afhankelijk van de hoeveelheid die je wil maken kan je meer of minder ingrediënten toevoegen maar dat spreekt voor zich. 


Alles klein snijden, letterlijk een pan vol maken, alle kruiden toevoegen, vergeet hierboven nog gemberpoeder op te schrijven, als ik kook gaan mijn handen door het kruidenkastje die volstaat en weet op gevoel precies wat er allemaal bij kan. Water toevoegen tot alles onder staat en alles gaar koken.


Als alles gaar is dan smelt je in een pannetje wat boter waar je wat bloem an toevoegt, goed roeren dat alles is opgenomen. Dat voeg ik dan toe aan de soep en vervolgens ga ik dan met deze Kvrdlačka, dat is de Tsjechische  naam van deze grappige houten, [soort tol noem ik het maar ] de bloem door de soep rollen. De tol draai je tussen je handen heel snel heen en weer om de bloem goed te verdelen door de soep waardoor het iets gaan binden. Omdat het een Tsjechisch recept is vind ik het leuk om deze tol ook te gebruiken maar je kan natuurlijk ook de staafmixer er op los laten. Als laatste hak ik wat peterselie en strooier wat boeslook doorheen. Wij eten er vaak luxe broodjes bij met beleg naar smaak. Maar een hartige taart smaakt er ook erg lekker bij.
* Andere chefkoks *

19 opmerkingen:

  1. Ik vond je blogbericht titel nogal Pools aandoen, maar het is dus Tsjechisch... Wat een heerlijke soep lijkt me dit en ik ben ook nog eens dol op allerlei soepen.
    Je foto's kunnen zo in een kookboek, Josephine. Wat heb je daar een zorg aan besteed! Het nodigt echt uit om de soep METEEN te gaan maken! Dankjewel voor de inspiratie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mmm, dit lijkt mij heerlijk. En wat Elizabeth schrijft klopt: je wilt het meteen gaan maken. Dus de ingrediënten gaan op mijn boodschappenbriefje. Wat een leuke tol gebruik je en hoort zeker bij deze soep als het een plaatselijk gebruiksvoorwerp is. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me een lekker soepje, ga ik beslist een keer maken. En wat een leuke foto's heb je er bij gemaakt. Ik wou dat ik dat kon......!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zowel de foto's als je soep kunnen zo in een duur kooktijdschrift. Het ziet er erg lekker uit en leuk dat je het maakt met de Tsjechische Tol en dat het een recept is uit het vaderland van je lief. Een verhaal achter een recept maakt het vaak extra lekker. Ik ga deze soep binnenkort zeker maken. Groet, Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een mooie naam voor je recept. De tol heb ik nog niet eerder gezien, wat leuk om te lezen hoe die gebruikt wordt.
    En wat heb je mooie collages gemaakt; je kan zo een kookboek gaan maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat leuk, gaan we ook nog buiten onze grenzen koken :) de soep klinkt erg lekker, het is er ook echt weer voor, leuk keukengereedschap en je foto’s zijn weer super, hierdoor krijg je nog meer zin om het recept te proberen. Groetjes Juffrouw Ooievaar

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heerlijk recept en je hebt er een prachtig blog van gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat leuk, een Tsjechische soep. Ik ben vroeger met school naar Praag geweest, en herinner me dat ik toen ook aardappelsoep gehad heb :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Klinkt goed deze soep. Leuk dat je die Tsjechische tol er bij gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Weer een heerlijke variatie, lijkt me erg lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat heb je er weer mooie foto's bij gemaakt! Krijg zin om dit soepje te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een leuk recept. Wij zijn gek op soep en dit soort winterse soepen worden graag gekookt. De tol komt mij bekend voor, maar ik weet niet waar ik hem gezien heb. De foto’s bij dit recept zijn toch werkelijk geweldig. Wat heb je er veel werk van gemaakt.
    Fijn weekend

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Lekker soepje, hou ik wel van. Dank je.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik ben geen kok en ga het ook niet proberen, maar tsjonge wat ziet dit bericht er prachtig uit zeg!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een mooie manier van presenteren, daar is tijd en aandacht aan besteed. Wij zijn dol op soep, dus deze ga ik zeker maken. Die houten tol is een leuk gebruiksvoorwerp, heb het nog nooit gezien, prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Toen ik de titel las, dacht ik dat het een pools recept was.
    Deze soep ziet er heerlijk uit, met heel veel groenten ... ik krijg
    al zin in een grote kom :-)
    Leuk die houten tol, heb ik nog niet eerder gezien.
    Ook heel mooi gepresenteerd, Josephine !
    Fijn weekend verder,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik ben een echte soepliefhebber, dus ben ik altijd in voor een nieuw recept. Dankjewel!

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥