maandag 11 april 2022

Nieuwe tuinbewoner * * *


In onze tuin hebben we door de jaren heen al heel wat vogelnesten van verschillende vogels gehad maar dit jaar voor het eerst een Ekster nest. 


Het was me al opgevallen dat achter in de tuin in de Hazelaar een klein nestje te zien was waarvan ik dacht ? ? ? dat nest is me vorig jaar helemaal niet opgevallen, en dat klopt dus want het was het begin van het Ekster nest.  Die hazelaar staat achterin de tuin langs een klein slootje, de boom is wel 10 meter hoog, en bijna bovenin zijn ze nu dus druk doende. Ben het is na gaan lezen, deze vogels bouwen enorme nesten van wel 70 centimeter hoog en doorsnee ongeveer 40 / 45 centimeter. En die hoogte komt omdat Ekster een overdekt nest bouwen, een soort vogelbungalow in de bomen. Aan de zijkant gaan ze naar binnen. Je ziet wel op de foto wat een enorme nesten dat zijn. Overigens heb ik deze foto's van internet geplukt want mijn eigen foto's van het nest waren het aanzien niet waard.


Mooie eieren hebben ze hé, het lijken we melkchocolade eitjes met praliné. Eksters zijn zo'n 45 cm. lang, de mannetjes wegen tussen de 210 - 270 gram en de vrouwtjes 180 - 210 gram. Ook las ik nog een spirituele betekenis als je een Ekster ziet. De Ekster vraagt je om te ontwaken en verbinding te maken met je eigen kennis en wijsheid. Voel en vertrouw op jouw intuïtie. Je kunt vertrouwen en leren luisteren naar jouw innerlijke richting die je wordt aangewezen.


Wat een wirwar van takken hé, en ook flinke takken. Eigenlijk jammer dat jet zo hoog in de bomen zit want het lijkt me best heel mooi omdat van dichtbij te bestuderen.

Ben heel benieuwd als het nest uit gaat vliegen en dat ik dat kan bewonderen, wat voor hetzelfde geld zit je heerlijk in de stad op een zonnig terras, ook heel aangenaam natuurlijk. Ook ben ik heel nieuwsgierig welk geluid ze teweeg gaan brengen want dat zal niet zo lieflijk zijn als van een meesje of de mooie zang van een merel, ik wacht maar rustig af, word vervolgd.

9 opmerkingen:

  1. Ha, dat gaat herrie geven hoor... Eksters zijn prachtige vogels om te zien, maar dat geschetter.. mmm daar kun je een beetje tuut van worden.
    Ik wist niet dat de eitjes zò mooi waren!
    Bij ons aan de voorkant bij de weg staan hoge bomen en daar zitten ook eksternesten. Elk jaar worden ze weer gebruikt. Maar ik heb de kleine ekstertjes nog nooit zien uitvliegen. Dat valt ook niet mee om te zien vanuit het dichte bladerdek.
    Geniet ervan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel leuk om te zien, maar ze zijn wel luidruchtig hoor.
    De kleintjes zijn minder mooi in het begin ( bruinachtig)
    Onze poes ZIKI heeft er schrik van want ze kunnen ook een beetje agresief overkomen als het om eten gaat...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat woon je toch heerlijk! Hoe fijn is het om de natuur zo dicht bij huis te hebben, je boft!
    De eitjes zien er inderdaad lekker uit, maar die uit de winkel smaken wel een stuk lekkerder denk ik😉

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier een paar huizen verderop ook een groot eksternest. Ze komen hier s morgens de kost ophalen brood in het vogelhuisje.
    Al zijn het ook rovers ze zijn zeker heel mooi om te zien

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Veel lawaai kunnen ze produceren. We hebben ze regelmatig in de buurt, maar geen nest. Leuk om te zien hoe ze dit bouwen. Mooie eieren. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtige eieren leggen ze in die grote mooie wat ruige nesten.
    Mooi dat je het zo dichtbij in de gaten kunt houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een leuk stukje over de betekenis van een ontmoeting met een ekster. Vanuit het raam van mijn atelier zie ik ze regelmatig. Ik laat dat vanaf nu op me inwerken zoals jij het beschrijft. En verder geniet ik van deze luidruchtige mooie vogels.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Zo fijn die nieuwe tuinbewoners, Josephine ... de eieren zien er prachtig uit !
    We krijgen regelmatig bezoek van eksters in onze tuin, het is precies of ze samenkomen en dan beginnen te schetteren ... we zeggen dan 'ze zijn weer aan het vergaderen!' :-)
    Geniet van het weekend,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥