donderdag 16 februari 2023

Sokken breien [ proberen ] * * *

Eerst zal ik even vertellen dat mijn camera inmiddels weer goed werkt. Het lag toch aan het data overdrachtskabeltje die niet goed meer werkte en gelukkig niet aan mijn laptop, en daar ben ik blij mee. Bij verschillende dames zie ik steeds van die leuke en mooie sokken voorbij komen, nu ben ik niet iemand die veel breit maar vond  het wel een uitdaging om het eens te gaan proberen.  Heb een mooie bol sokkenwol gekocht, een boek met patronen,  breinaalden en ben aan de slag gegaan.


Wat een enorm gepriegel om met 5 pennen e werken, merkte ook dat ik er af en toe een steekje bij toverde, ha ha. Het is me inmiddels ook al twee keer overkomen dat ik triomfantelijk de verkeerde naald eruit trok Grrr. Maar goed al doende leert men.


Een afbeelding uit het patronenboekje en middenin heb ik een stukje van het etiket van de wol geplakt.
Het garen is heerlijk zacht en prettig om mee te werken, ondanks ik constant ruzie heb met al die naalden.


Steeds een klein stukje verder gekomen, je ziet wel dat de boord een rommeltje is geworden maar dat maakt me niet uit, ben benieuwd of het me wel zal gaan lukken om één sok te voltooien. Het lijkt voor mij nu nog op een gekke puzzel allemaal.


Inmiddels ben ik begonnen met de hielpartij, een hoge Hollandse hiel die volgens het boekje erg prettig zit, en ook de meest eenvoudige, dus mooi voor mij als beginner, Wordt vervolgd.

16 opmerkingen:

 1. Wat goed dat je er aan bent begonnen. Die ene sok gaat je vast lukken. En dan die tweede ook natuurlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Knap dat je eraan begonnen bent . Er is straks niks ontspannender dan sokken breien.
  Op 5 pennen dat lijkt me een hele kunst ik brei ze op 4 pennen en ook nog de lange versie..
  Voor mij ligt de yitdaging om ze een keer op een rondbreinaald te breien.. altijd valt er nog te leren in de sokken brei kunst. Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je hebt prachtig garen uitgezocht, dat is al een stimulans om door te gaan. Als je het eenmaal in het 'snotje' hebt, is het een fluitje van een cent, de sokken breien. Ook ik trek nog wel eens de verkeerde naald uit het werk en natuurlijk altij al er prutswerk is. Veel succes, het gaat vast lukken, je bent al een eind op weg. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Trouwens fijn dat je de foto's weer op laptop kunt zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dapper hoor sokken breien. Ik durf er nog steeds niet aan te beginnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb vroeger ook eens sokken gebreid met 4 naalden, maar bij die ene keer is het gebleven :-) ... wel heel veel gebreid met 2 naalden.
  De sokken zien er leuk uit en ook de wol die jij gekozen hebt, Josephine ! Ben benieuwd naar het eindresultaat !
  Super dat alles weer in orde is met je camera !
  Wens je alvast een fijn weekend,
  Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oooo, ik moest wel een beetje lachen tijdens het lezen van je bericht... In gedachten zie ik je tobben, maar die mooie foto's van je maken alle eventuele breifoutjes goed!
  Het is even wennen met die naaldjes, maar ik vind het veel fijner breien dan de rondbreinaald. Ik gebruik zelf het liefst de korte bamboenaaldjes en net als jij brei ik met de 5e naald; de steken staan dan mooi verdeeld. Voordeel is ook dat je het breiwerk wat lager vasthoudt en daarmee je schouders ontziet.
  Wat een prachtig garen heb je gekozen, ik ben dol op die kleurtjes!
  Erg leuk dat je de uitdaging bent aan gegaan! En ik denk dat het helemaal goed komt...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. O, wat een mooie sokkenwol! Ja, met vijf pennen breien, dat is absoluut even wennen! Ik begon daarmee met de kerstballen en had dan altijd in no time toch een naald over :-D Maar het is bij sokken vooral handig dat het aantal steken dan al mooi in vieren gedeeld is. En bij de kerstballen ook trouwens. Tegenwoordig ben ik helemaal fan van het sokkenwonder, dan brei je gewoon lekker door zonder steeds van naald te moeten wisselen. Al heb je voor de hiel en de teen nog steeds de andere naalden nodig.
  Het fijne van sokken breien is dat als je het een keer weet, je heerlijk ontspannen sokken kunt breien zonder al te veel te moeten denken, heel ontspannend! En de beste sokken zijn zelfgebreide sokken, daar zit aandacht en liefde in!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb ze ook nog nooit gebreid en staat ook nog op mijn lijstje. Knap tot zover gedaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Sokken breien.... oeps, dat heb ik nog nooit gedaan voor zover ik me kan herinneren.
  Het boord gaat nog wel, hoewel ik nog nooit met 5 pennen heb gebreid, wel met 4, dat is al moeilijk genoeg.
  De hiel en het teenstuk, lijkt me een heel gedoe, waarbij je vast zo af en toe achteruit moet breien :-)
  Veel succes!
  En natuurlijk heb je niks een 1 sok, dus moet de tweede er ook komen.
  Fijn dat je camera het weer doet, stom kabeltje, maar gelukkig kon je het nog kopen.
  Liefs,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat leuk dat je ook aan het sokkenbreien bent begonnen, moedig ook! Het garen wat je hebt, ziet er mooi uit. Heb je dat ook dat je dan steeds een stukje verder wilt om te zien hoe het garenverloop ontwikkelt?
  Ja, de verkeerde pen er uit trekken is een groot risico bij zoveel naalden, maar als je straks aan je tiende paar toe bent, gebeurt dat niet meer hoor 😂.
  Zelf brei ik op een rondbreinaald, dan is het bijna niet mogelijk de verkeerde naald er uit te trekken én ik ben nooit een naald kwijt 😂.
  Ik hoop dat het resultaat van je eerste sok zo goed is dat je met plezier de tweede sok breit en je de sokken kunt dragen; dát is zo fijn!
  Heel veel plezier en succes met je hiel!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Vergeet ik nog: wat fijn dat er niets loos is met je camera, een kabeltje vervangen is makkelijker en ook fijner voor de portemonnee 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Fijn dat je je camera weer kunt gebruiken. En leuk dat je deze uitdaging aangaat. Ik heb 2 paar sokken gebreid en ik denk dat het daar wel bij blijft.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Je bent verder dan ik ooit gekomen ben. Dus ik heb heel veel bewondering voor je doorzettingsvermogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat knap zeg om daar zomaar aan te beginnen.
  Je hebt prachtige wol gekocht, dat maakt het breien wel aangenaam.
  Succes !

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat leuk dat je sokken aan het breien bent, al het begin is moeilijk, pas maar op dat je niet verslaafd raakt aan het sokkenbreien ;)
  Heel veel dames is dat overkomen :) Ik heb 1 paar sokken gebreid, zou nog wel meer sokken willen breien, maar een trui breien is ook leuk en lezen ook en tuinieren ook. Je snapt het wel ;) iets met keuzes maken. Groetjes en nog veel breiplezier, juffrouw Ooievaar

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥