vrijdag 13 oktober 2023

Recept van de maand, Oktober * * *


Voor de maand Oktober heb ik gekozen voor Gevulde Paprika's. 
Benodigdheden (voor 2 pers.)  Rundergehakt, 2 gesnipperde uien, 4 tenen knoflook [uit pers], Zout naar smaak, Zwarte peper uit de molen, Gemberpoeder of verse raspen, Bieslook, Oregano,  1 Blikje tomaten puree (of 2), Rode wijn, 1 Ei, wat boter en Bloem om een Roux te maken, en uiteraard Paprika's.
We beginnen met de paprika's, eerst voorzichtig het steeltje eruit snijden en vervolgens de zaadlijsten aan de binnenkant zorgvuldig verwijderen. De paprika's goed uitspoelen en op z'n kop uit laten lekken. Toevoegen aan gehakt: Zout, Peper, Gemberpoeder of verse raspen, Oregano, Bieslook, Gesnipperde uien, 2 tenen Knoflook uit de pers. 1 Ei, en een beetje paneermeel. Alles goed door elkaar kneden. Nu kan je de gewassen paprika's gaan vullen, flink aandrukken.


Hier een paar smoezelige pagina's uit een oud receptenboekje. Op de foto zie je verkleint dat boekje dat ik in 1974 kocht in Amsterdam  bijeen Chinese winkel, vanaf toen beschreef ik daar recepten in. Je ziet wel bovenaan dat ik dit recept in 1986 in dit boekje schreef.

Nu gaan we eerste een Roux maken in een braadpan, eerst wat roomboter of vloeibare boter net wat je gewend bent smelten, daar fruit ik 2 Tenen knoflook uit de pers  in op zacht vuur, vervolgens voeg ik een paar eetlepels bloem toe en roer dat met een garde op een wat hoger vuur tot een samenhangend geheel. Dan steeds wat  scheuten water toevoegen en snel met de garde alles samenhangend maken, dat doe je net zo lang tot je voldoende vloeistof hebt om je paprika's  half onder te dompelen. Misschien weet iedereen al lang hoe een Roux gemaakt moet worden maar voor het geval dat??? toch maar even een beschrijving. Als laatste voeg ik dan nog 1 of 2 blikjes tomatenpuree toe  en een flinke scheut rode wijn, alles nog even flink doorroeren met de garde en dan laat je de gevulde paprika's  in de pan glijden. Zachtjes een uurtje laten pruttelen en regelmatig de paprika's keren. 


Daarbij eten wij meestal  Basmati rijst, we vinden dat zelf de allerlekkerste rijstsoort, heel geurig .  Maar met aardappelpuree smaakt het ook perfect hoor.

En daarbij smaakt een schaaltje met vers fruit heel lekker. Eet smakelijk!!!


* Kijk ook eens bij de linkjes *

19 opmerkingen:

  1. Dit ziet er ook heerlijk uit. Hoeveelheid gehakt?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er verrukkelijk uit en ik zou zò bij je aan tafel willen schuiven!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat zien die paprika's er heerlijk uit! Lijkt me een heel lekker gerecht. En wat een prachtig handschrift heb je. Die Chinese boekjes waren toen helemaal in. Leuk dat je dat bewaard hebt. Groet, Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er heerlijk uit, wat leuk zo'n oud boekje met handgeschreven recepten. Ik vind basmati ook de lekkerste rijst, vooral die van Tilda.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb een keer gevulde paprika’s gemaakt, mijn man heeft het er nog steeds over, pas nog, leuk om dit recept dan uit te proberen. Wij eten ook vaak basmati rijst. Ziet er heerlijk uit. Groetjes Juffrouw Ooievaar

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gevulde paprika eten wij zowat om de week, heerlijk !

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het ziet er heerlijk uit. Krijg nu al trek. Wat leuk dat je recepten in zo’n boekje schreef. Mijn zusje had zo een als vakantie dagboek en ik heb hem lang niet gebruikt. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het water loopt me in de mond. Wat lekker lijkt me dit. Voor het gezonde eten wij zilvervliesrijst. Maar basmati vind ik ook heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ga het ook maar weer eens maken, heerlijk recept. Dank je.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Die rijst ken ik niet maar dat ik zeker eens naar kijken

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ziet er lekker uit. Ik heb laatst jouw tartaartjes gemaakt, die vielen in de smaak hier!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dit lijkt me een lekker recept voor speciale dagen. Leuk dat receptenboekje, ik heb er ook zo eentje met een ander motief en ik denk dat ik hem in dezelfde winkel heb gekocht. De mijne is nog steeds leeg, ik vond het zonde om op die mooie pagina's te schrijven!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dat ziet er heerlijk uit, Josephine !
    En wat een leuk receptenboekje ... ook hier zie je weer jouw creativiteit met de grappige paprika tekeningen erbij !
    Fijne zondag en nieuwe week,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een fijne uitgebreide beschrijving.
    Het ziet er zo lekker uit, ik ga het eens maken binnenkort.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Inmiddels heb ik het recept gemaakt! Was erg lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat ziet deze er ongelofelijk heerlijk uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Mooi recept weer! Ja, basmatirijst, die koop ik ook altijd! Mijn reactie op je recept is wat laat, omdat ik op vakantie was. Groetjes, Akkelien

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥