zondag 30 oktober 2022

Uit de oude doos * * *


Mijn grootouders van moeders kant zijn geboren zo rond 1880, zij kregen 10 kinderen. Mijn moeder is geboren in 1922. In dat gezin was het gebruikelijk dat alle kinderen elk jaar met de verjaardagen van moeder en vader een mooie kaart gaven waarin ze allemaal mooie en lieve wensen beschreven. Ook met nieuwe jaar gaven ze aan hun ouders zo'n kaart. Bijzonder is dat ik nog een map vol van de brieven die mijn moeder naar haar ouders schreef in mijn bezit heb. De foto hierboven is een detail van een brief die mijn moeder met nieuwjaar schreef. Het is goed te zien dat de versiering op de brief van allemaal stukjes stof zijn vervaardigd. Ook het papier zelf had een prachtig reliëf.

 Hier zie je brief in z'n geheel, ongeveer A4 formaat, en binnenin volop beschreven.


Deze kaart schreef mijn moeder voor haar moeder ik 1931 toen ze negen jaar was. Prachtige afbeelding hé en zou beslist niet misstaan in2022, als ik deze kaart nu in de winkel tegen zou komen dan kocht ik hem zo mooi vind ik het.


Deze kaart is geschreven in 1927, voor haar vader maar daar mijn moeder nog maar 5 jaar was heeft Oma  [mijn moeder, LOUISE] ongetwijfeld geholpen. De afbeeldingen voor de versiering hadden bijna allemaal een lipje aan de onderkant en als je daar zachtjes aan trok dan kwam er een bloem  of een rokje van papier tevoorschijn, echt prachtig.


Alweer zo'n prachtige kaart, A5 formaat ongeveer, die mijn moeder aan haar moeder schreef met haar verjaardag. Dat was in 1933, mijn moeder was toen 11 jaar. En op de foto kan je zien hoe mooi haar handschrift al was op die leeftijd. Heb in de hoekje kleine stukje tekst toegevoegd.


 En hier zien jullie de kaart compleet. Die tekst, geweldig toch, Lieve Moe Leeflang Hoera!!! Dit is maar een klein gedeelte uit de oude doos, heerlijk om daar af en toe even van te genieten.

15 opmerkingen:

 1. Wat bijzonder dat deze prachtige kaarten bewaard zijn gebleven en nu in jouw bezit zijn! En wat een lieve familie waren jullie, ik kan me zoiets niet herinneren van mijn voorgeslacht...
  Alleen dat pop-up, dat iets naar voren kwam als je aan het strookje trok of dat er zich iets ontvouwde kan ik me herinneren van een paar oude kaarten, die naar mijn zus gegaan zijn.
  Wat een prachtige verzameling kaarten heb je, iets om te koesteren!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wouw, wat een crea familie. Prachtige kaarten werden er gemaakt. En nog mooier is dat ze bewaard zijn gebleven. Net als Elizabeth weet ik ook niet van kaarten maken en geven bij verjaardagen. En bewaren waren ze al helemaal niet van. Lekker koesteren en regelmatig bekijken. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is een schat van ongekende waarde voor jou. Heel anders dan de karten van nu wees er maar zuinig op

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat geweldig dat deze schat bewaard is gebleven! Het zijn stuk voor stuk juweeltjes en inderdaad, sommige zouden zo uit deze tijd kunnen stammen. Ik vind ze allemaal prachtig, vooral de eerste met de stukjes stof erin.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een mooie kaarten en wat fijn dat ze bewaard zijn gebleven.
  Inderdaad, echt leuk om af en toe eens te bekijken, ik denk dat je elke keer weer iets anders opvalt. Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een prachtige schat. Ik kan me voorstellen hoe je geniet als je deze oude kaarten en brieven bekijkt.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat geweldig dat je die nog hebt !!…koesteren…liefs van mij 🍀🎃🍁🍂🌻🌾🍄🌽🧡🍀

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo mooi! Bijzonder dat je dat allemaal nog hebt en ik snap dat je ervan geniet om dat nu en dan allemaal te bekijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een prachtige kaarten met lieve wensen.
  Zo bijzonder dat je die nog hebt, want kaarten werden en worden meestal na enige tijd weggegooid.
  Zelf ben ik ook van kaarten bewaren, ook nog van mijn moeder.
  De afbeeldingen zijn zo mooi, en dan meestal ook nog van die ouderwetse teksten.
  Bewaren dus, soms naar kijken en lekker genieten.
  Leuk dat wij even mochten meekijken.
  Groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een prachtige kaarten en wat een mooie traditie om steeds kaarten te geven. Mooi dat ze bewaard zijn gebleven, bij jou worden ze gelukkig goed bewaard. En leuk dat je ze met ons gedeeld hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat mooi dat dit bewaard is gebleven. Dat zijn kostbare schatten. Wat zullen die ouders blij geweest zijn als ze zo'n prachtige persoonlijke kaart kregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat en mooi gebruik was dat, mooi dat je er nu nog steeds van kan genieten. En één ding is zeker, het is bij jou in goede handen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Deze kaarten zien er prachtig uit, Josephine, zo geweldig dat je deze nog hebt ! En die wondermooie details, ik hou daarvan !
  Een bijzondere verzameling om te koesteren ...
  De kaart met het mooie boeket zou ik ook kopen als ik die ergens tegenkwam.
  Fijne week,
  Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dit is toch wel heel bijzonder, dat het zo lang bewaard is! Ze zijn prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het is inderdaad altijd heel bijzonder als je de oude kaarten nog eens rustig kan bekijken , geniet ervan hoor; want ze brengen steeds weer mooie herinneringen met zich mee !

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥