woensdag 9 november 2011

Sir Lawrence Alma - TADEMA***











Hier laat ik een aantal details uit schilderijen van SIR LAWRENCE ALMA-TADEMA {1836-1912} zien. Daar details niet echt scherpe afbeeldingen weergeven heb ik er een kant textuur overheen gezet waardoor het naar mijn idee wat zachter en fraaier overkomt.  Sir Lawrence Alma-Tadema was een Brits/Nederlandse kunstschilder, die werkte volgens de academische traditie. Hij was een van de meest gerenommeerde schilders van het laat negentiende-eeuwse Groot-Brittannie. Geboren in het Friese Dronrijp, naar school geweest in leeuwarden en als schilder opgeleid aan de Koninklijke-Academie van Antwerpen, vestigde Alma-Tadema zich in 1870 in Engeland, waar hij de rest van zijn leven doorbracht. Hij viel op door zijn klassieke onderwerpkeuze, gladde afwerking en realistische stofuitdrukking. Hij werd beroemd door zijn historische afbeeldingen van luxe en decadentie in het Romeise Rijk, met smachtende figuren in prachtige marmeren interieurs. Hoewel hij tijdens zijn leven werd bewonderd voor het ontwerp van zijn schilderijen van de klassieke Oudheid, viel zijn werk na zijn dood en met name na de Eerste Wereldoorlog volkomen in diskrediet en werd vervolgens zo'n veertig jaar, niet toevallig net tijdens de hoogtijdagen van het Modernisme, volstrekt genegeerd. Pas na 1960 nam de belangstelling voor zijn werk weer toe, in eerste instantie vanwege haar belang voor de 19e-eeuwse Engelse kunst. De laatste 10 a 15 jaar worden in toenemende mate astronomische bedragen voor zijn werken betaald. Een tijdje geleden las ik eens een stukje in de krant over deze schilder, en daar het een Nederlandse schilder betrof vond ik het leuk om daar eens aandacht aan te schenken. Heerlijk dat aanzien van al die badderende vrouwen in die prachtige badhuizen uit die periode, je krijg er gewoon zin in op deze manier te relaxen ***


15 opmerkingen:

  1. i love the last photo hav4e a great day xx

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi het meisje met de fluit....eh Trevor is zo verwend...ze heeft zelfs een kaartje gehad van een blogdame.....echt !! en kluiven ...en kluifjes......en nog meer koekjes...en de buurvrouw kwam nog met twee zakken lekkers...nee die mag niet klagen.....liefs welterusten van mij...xxx..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een prachtige afbeeldingen heb je er van weten te maken, Josephine.
    Ik probeer mij een beeld te vormen, hoe dat in die tijd moet zijn geweest. De kleding, stoffen, kapsels er lijkt zoveel zorg aan besteed. Prachtig om naar te kijken...En ook nog een stukje geschiedenis rijker, dankjewel!

    Slaap lekker,
    Liefs Helena X

    BeantwoordenVerwijderen
  4. mooi om te lezen,en het zijn hele kunstwerken om te zien.

    fijne dag vandaag
    liefs stina

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat heb je dat weer mooi gedaan zeg, dat fijne kant over je afbeeldingen heen, super!
    Bij mij was het net zo hoor, het zien van die tafereeltjes in die badhuizen, mmmmmmm, dan denk ik weer aan een heerlijk bubbelbad, lekker relaxen, zaaaaalig!
    Maar....euh, ik moet gaan schoonmaken, pffff, het relaxen is voor later ;))
    Lieve groetjes, Sonja

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik hou van realistisch schilderwerk alhoewel deze afbeeldingen natuurlijk om van te dromen zijn.
    en ik nog even wil zeggen dat het behang in deze kleuren zeer zeker prachtig zouden staan op een kamerscherm wat chique!
    Mooi gedaan zeg!!
    fijne dag
    Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dat is weer een práchtige "creation" ;-)
    Móói met dat kant ...
    Enne op de vroege ochtend weer wat geleerd hihi
    Ik ga maar eens een uurtje richting mijn eigen badhuis lees wellnessroom hahah
    FIJNE DAG Groetjezz lfs mij

    BeantwoordenVerwijderen
  8. wat een heerlijke romantiek lieve Josephine en zo mooi gedaan met dat kant!
    de vrouwen zien er allemaal heel ontspannen uit, ik ben daar ook wel even aan toe.. maar stap nu toch eerst maar even onder mijn eigen douche hihi..

    ik wens je een heerlijke dag!
    liefs Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Goedemorgen meiske,

    Ja het werk van de Sir Lawrence Alma is werkelijk adembenemend.
    De zachte kleuren en de voorstelling zo romantisch en helemaal geweldig.

    Maar lieve meis, de bewerking van deze kunstwerken heb je ook weer zo mooi gedaan..zo zacht en verfijnd..wat zal dat ook iedere keer weer spannend zijn om met jouw bewerkingsprogramma zo'n prachtig resultaat te krijgen.
    Ja dat is dan ook weer een kunst, waar je je gevoel in kwijt kan..

    Dag Josephine...wil je een mooie dag wensen..
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Mooi hoor en je hebt ze prachtig bewerkt!

    Lieve groetjes Michelle

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Het is je weer goed gelukt meid. Dat kantachtige staat er gewoon heel mooi bij.

    Lieve groet Lia

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Lieve JOsephine. Wat een prachtige schilder. En je hebt van zijn kunst weer echte kunstwerkjes van jou gemaakt. Geweldig.

    Liefs van Riet

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dag lieverdje♥♥♥
    jij heb van zijn kunstwerk ook weer iets moois gemaakt.
    Heel goed gedaan met die kantwaas erover heen,
    en de letters vind ik ook apart.
    Om zo te kunnen schilderen dat het haast foto's lijken daar gaan heel wat jaren in zitten,
    heel veel liefs Mamske.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Dag Josephine,
    Je hebt er weer wat moois van gemaakt. Ik had nog nooit van de schilder gehoord. Zal straks eens op Google kijken. Romantische plaatjes! Weet je dat ik vroeger ook nog eens in een badhuis ben geweest, overigens niet zo romantisch als hier. Wanneer ik bij mijn opa en oma logeerde, die hadden in die tijd geen douche, gingen we naar het badhuis. Was zelfs verre van romantisch, want net wanneer je je ingezeept had werd er op de deur van het douchehokje getimmerd door een vrij chagrijnige man die dan al bij voorbaat riep: afspoeleeeee en omklejeeeeee!! Stond je net 2 minuten van het warme water te genieten. Kwam je er uit stond er al een hele rij met het handdoekje onder de arm te wachten, ha, ha en te schelden dat het zo lang duurde. Hi, hi, terwijl je de tijd niet kreeg om je uit te kleden. Ik was denk ik een jaar of vier, maar het staat op mijn netvlies gebrand. Temeer er daar mannen in de rij stonden die stoker waren of kolenboer. Ik weet wel dat ik mijn ogen uit keek. Ik was een smeerpoets in die tijd, maar dat sloeg in mijn ogen alles. Een een blote oma was ook een hele ervaring, zeker als het knotje losgooide om haar haren te wassen. Mijn fantasie vierde toen al hoogtij, want tegen moeder schijn ik gezegd te hebben dat m'n oma naakt met losse haren net een kwaadaardige waternimf was die ik in een boek had staan. Zie het plaatje zo nog voor me.
    Fijn weekend! Lieve groet, Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  15. prachtige werken,hoor vooral het schilderij met de dwarsfluit,komt er toch weer een oude liefde van me naar boven drijven,ik heb nl jarenlang piccalo en later dwarsfluit gespeeld,helaas doordat ik naar de academie ging had ik er geen tijd meer voor en ben ermee gestopt met de opleiding,nu heb ik er wel spijt van,...fijn weekend,...lieve gr van ons

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥