vrijdag 3 september 2021

Crea 2021 Alfabet Challenge Letter - R * * *

Inmiddels zijn we alweer bij de letter R beland, de tijd vliegt voorbij en het lijkt wel als een mens ouder wordt of de tijd twee keer zo snel gaat, hebben jullie dat nu ook? Voor de letter R heb ik drie woorden uitgewerkt, te beginnen met het woord: Retoucheren. Op deze foto staat mijn moeder afgebeeld, genomen in Juni 1942, zij was toen twintig jaar. In die tijd werden veel zwart/wit foto's genomen en de fotograaf ging dan zo'n foto retoucheren. Het betekend eigenlijk het achteraf bewerken van een afbeelding bijvoorbeeld om verbeteringen aan te brengen of zoals hier is gebeurt het inkleuren van een zwart/wit foto. Dat is een heel secuur werkje en deze fotograaf heeft dat heel mooi gedaan naar mijn mening. Deze foto stond in  mijn ouderlijkhuis bovenop de boekenkast dus dagelijks glimlachte mijn moeder ons toe.


Hier laat ik een stukje uitvergroot zien van de foto, dit zijn de haren die ook allemaal ingetekend werden.


Het tweede woord dat ik heb uitgewerkt is Retro. Voor het motief heb ik een stencil gebruikt, met potlood heb ik de vormen dun ingetekend en ben het gaan inkleuren. Daarvoor heb ik allerlei verschillende materialen gebruikt. De kleur groen is met een krijtstift ingekleurd. De witte delen met een Gelpen. De rood/bruine delen zijn met Plakkaatverf geschilderd. De Blauwe delen heb ik geschilderd met Glitter Aquarelverf, alleen jammer dat het glittereffect niet zichtbaar is op de foto. En de dunne lichtblauwe randen rondom zijn aangebracht net een Chalk marker.


Het volgende woord is Reclame. Hier laat ik een kleine greep zien van reclame Affiches van de Bijenkorf, bij dit bedrijf [ in Amsterdam ] heb ik bijna 25 jaar gewerkt, zowel bij de inkoop, de verkoop en bij het etaleren van Divisie Wonen. Een heerlijke afwisselde baan waar ik mijn creativiteit goed tot uiting kon laten komen. De paar Reclame affiches die ik hier laat zien zijn allemaal zo tussen 1950/ 1960.



Wat zijn ze allemaal leuk hé, deze  borden van flink formaat  hingen dan overal op alle etages, en elke keer weer sprankelende nieuwe ontwerpen. Ben benieuwd wat de andere allemaal bedacht hebben bij de letter R * * *

Kijk ook eens bij;

Elizabeth Marjan Toos Loes Albèrtje Sandra Annet 

12 opmerkingen:

  1. Wat knap om een foto zo te bewerken. En retro ja dat vind ik ook wel wat en sommige dingen komen ineens weer terug en dan zijn ze weer hip. Ha ha fijne dag

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een prachtig geretoucheerde foto van een prachtige vrouw. Je moeder straalt, geweldig!
    Je retromotief is heel goed gekleurd, de manier van inkleuren heeft daar zeker aan bijgewerkt.
    Wat een prachtige affiches van de Bijenkorf. Heb je die in je bezit?
    Groetjes Marjan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat mooi, de foto van je moeder! Een dierbaar bezit!
    Ook je andere onderwerpen zijn weer fantastisch, heel goed bedacht ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een mooie foto van je moeder. Mijn ouders hadden ook zulke foto's laten maken, ze stonden op hun nachtkastje. En die affiches zijn zo leuk om te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een prachtige foto van je moeder.
    Ik herinner me nog dat men een tijd zwartwit foto’s inkleurde, vooral enkele grote foto’s van bruidsreportages. Dat was in de periode tussen zwartwit en kleur.
    Mooi hè, die affiches van de Bijenkorf !
    Je laat weer prachtige dingen zien Josephine.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Weer zo'n mooie bijdrage, de foto van je moeder prachtig!!
    Wat leuk dat je bij de Bijenkorf hebt gewerkt. Wij woonde in 's-Hertogenbosch en hadden vroeger geen Bijenkorf, daarvoor moest je naar Eindhoven, dat was altijd echt een dagje uit. (Vroeger was Eindhoven veel verder weg ;) nu ben je er in 15 á 20 minuten) Ik word er vrolijk van, van die mooie affiches :-) En of ik dat heb, met de tijd, ik denk wel eens zeurpiet, maar ik kan er niets aan doen, nu is het al weer september en ik snap gewoon niet hoe het kan!! Een heel fijn weekend en bedankt voor al het moois wat je hebt laten zien Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een mooie foto van je moeder. En wat een leuk woord heb je gebruikt: retoucheren. Dat zal tegenwoordig niet vaak meer gebeuren, denk ik, nu we zelf zoveel foto’s maken. Wat leuk dat je bij de Bijenkorf hebt gewerkt, dat vond ik vroeger altijd een spannende winkel. Tegenwoordig vind ik het er te luxe, maar ik ben er al geen jaren meer geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een mooie foto van jouw moeder!
    Die extra vergrote foto erbij maakt t duidelijker.
    Die affiches zijn schitterend!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Prachtig hoe je de foto van je moeder hebt geretoucheerd! Dat is een kunst apart hoor, vind ik.
    Je uitwerking met het Retro sjabloon is schitterend en doet me ook aan Art Deco denken.
    Eigenlijk houd ik niet van reclame, maar deze vintage affiches vind ik wel heel mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een prachtige foto van je moeder, Josephine ... ja, ik vind ook dat de fotograaf het inkleuren heel mooi gedaan heeft !
    Oh, het retro werkje, ook zo mooi gedaan !
    Ik hou van oude reclame affiches ... de ontwerpen en kleuren vind ik heel speciaal en deze van de Bijenkorf zijn fantastisch om te zien ! Ik kan ze stuk voor stuk blijven bekijken.
    Het weekend is weer voorbij en ik vind ook dat de tijd voorbij vliegt ...
    Fijne week,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Je hebt weer mooie woorden met uitwerkingen bedacht. Wat een preciezie vraagt dat retoucheren. Ik heb echt even moeten lachen om die reclameposters. "Vlijtige handen" of u zult zo slank zijn of schoonmaakschool. Geweldig.
    Groetjes Sandra

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥