zondag 10 oktober 2021

Oud Speelgoed in mijn Kijkkast * * *


 Dit had zomaar mee kunnen doen met de  letter S van de 2021 Challenge, maar ik had daar toen al een aantal andere uitwerkingen voor in gedachten vandaar vandaag een apart logje over oud speelgoed. Het staat bij ons in een antieke bureaukast. Deze kast heb ik zo'n 48 jaar geleden gekocht, het is een bureau met onderkasten en allerlei vakjes en lades. Bovenop het bureau staat een opkast met planken, waarschijnlijk voor boeken want de diepte is te krap voor ordners. En die zijn ook niet fraai om te zien dus die hebben wij in de onderkasten. De opkast gebruik is als KIJKKAST en daar staat o.a een groepje oud speelgoed waar ik zelf nog als klein meisje mee gespeeld heb. Trouwens alles in die kijkkast heeft een verhaal met mooie herinneringen. En die krokodil is ook zo enig, aan de onderkant zijn wieltjes bevestigd waarmee je  de krokodil kunt opwinden door hem een aantal keren over een harde onderkant heen en weer te halen. Als je hem dan los laat rent hij over de grond en klappert hij met zijn bek, haha haast angstaanjagend.


Wie kent ze niet de metalen kikkertjes  met aan de achterkant een stukje metaal dat schuin is bevestigd zodat je als je er op drukt een kwakend geluid te horen krijgt, als kind was ik er gek op en nu ik dit weer
door mijn handen liet gaat kon ik het niet laten er even mee te spelen.


Het kipje links boven op de achtergrond heeft een mondstukje warmee een toeterend geuid kunt maken, niks kipperigs natuurlijk maar wel leuk om even op te blazen.  Ook de vogeltjes zijn zo grappig, de bijpassend sleuteltjes heb ik ook nog steeds, je wint ze op en dan hippen ze triomfantelijk over de tafel.

Dit is een aapje van hout die verbonden is aan een half ovaal, [ het staat niet helemaal op de foto  onderaan is een ronding ] de touwverbinding houd het aapje strak, en als je nu knijpt aan de dwarsstokjes dan gaat het aapje ronddraaien vooroven en achterover, en hoe harder je knijpt des te gekker doet het aapje.

Dit gekke mannetje op een kanon is ook van ijzer en staat ook in de kast, ik kocht het eens in een klein  plaatselijk rommelwinkeltje.


Nog een detail uit de kijkkast, heeft niets met speelgoed te maken maar wel leuk om te zien. Verschillende oude tasjes, en klein zwart beursje die van mijn moeder is geweest. Verschillend zilverwerk dat ik weleens kocht op veilingen. Aan de veiligheidsspeld hangen allenmaal oude ringen die ik allemaal gedragen heb en trouwens af en toe pak ik er nog weleens eentje die qua kleur mooi bij een keldigstuk past.


Dit is een klein stukje van de kijkkast, hij staat op een vrij donkere plek maar ik zal eens proberen om van het geheel een geslaagde foto te maken. Hoop dat jullie  het leuk vonden om even mee te kijken * * * 

13 opmerkingen:

  1. Mijn mond valt open van verbazing! Wat een prachtige dingen heb jij in de kast staan en dat je daar vroeger mee speelde...
    Je ouders waren waarschijnlijk ook al verzamelaars. Wat leuk om van tijd tot tijd al die dingen eens door je handen te laten gaan... wat een herinneringen zullen er dan ook boven komen...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk om dat oude speelgoed te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo leuk, dat speelgoed.
    Ja die klik-klakkikkertjes daar speelden we mee en dat irriteerde mijn moeder enorm ;)
    Dat aapje ken ik ook..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een heerlijke verzameling oud speelgoed! Een aantal dingen herken ik nog van vroeger (de klikkikkers was ik helemaal vergeten, maar ik herkende ze meteen!). Wat fijn om zo'n mooie kijkkast te hebben!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk om even mee te kannenkijker maar al die mooie, kleurige spullen. Wat een heerlijke kast zeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat ontzettend leuk is dit veel herken ik wel

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een genot om in je kast rond te kijken. Prachtig dat oude speelgoed. En iets met mooie herinneringen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Reageer ik weer een keer, komt er een verkeerd account tevoorschijn😥

      Verwijderen
    2. Dan is het bij jou gewoon goed gegaan. Ik had bij Elizabeth ook gereageerd, maar als ze op mijn naam klikte, kwam daar 'Blogger poepje te staan'.

      Verwijderen
  8. Wat een mooie spulletjes! Heerlijk om naar te kijken en leuk om je verhalen erover te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een prachtige spulletjes, Josephine !
    Zo leuk dat je nog zoveel van je oude speelgoed hebt, die kwakende kikkertjes herinner ik me nog goed !
    Zo mooi die tasjes en ringen ... echte schatten in je kijkkast !
    Fijne week verder,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het is net een mini museum, erg leuk om te zien en veel herkenbaars van vroeger.
    Kikkers vooral, maar wij hadden vroeger ook een motorrijder, moest je ook opdraaien en mijn broer had ook nog een acrobaat. Die vond ik erg leuk.

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥