vrijdag 1 oktober 2021

Crea 2021 Alfabet Challenge Letter -- T * * *


De eerste T staat voor Tekenen, ben wat ronde vormen gaan tekenen en met kleurpotloden ben ik aan de slag gegaan. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit een creatie helemaal met kleurpotloden ingevuld. Wel kleine stukjes natuurlijk, maar het valt me ook  echt tegen eigenlijk, te soft naar mijn idee.


En mijn grote liefde voor de Tuin kan ik natuurlijk niet overslaan. Deze foto's nam ik afgelopen dinsdag toen het nog droog was.


Dit is de Verbena Bonariensis, al vaker heb ik daar foto's van laten zien. Ben een beetje verliefd op deze plant, zeer geliefd bij vlinders en insecten, zo'n 80/100 cm. hoog. Heel weinig blad dus heel transparant,
je kan ze overal in groepjes tussen zetten want die lieflijke bloementoefjes piepen overal bovenuit.


Een paar weken geleden kocht ik op een boerenmarkt 7 van deze Allium Giganteum bloembollen, en van de week heb ik ze in de grond gestopt. Ben zo benieuwd wat ik in het voorjaar allemaal te zien krijg. De stelen van deze bollen zijn ongeveer 1 meter 20 cm. hoog en de omtrek van 1 bol is 24 cm. 


Ook deze  soort, de Allium  Spaerocephalon, ook wel Trommelstokje of Kogellook genoemd heb ik geplant, 50 stuks, de stelen worden ongeveer 80 cm hoog en de bollen zijn een beetje peervormig. Eerst helemaal groen en dan van boven naar beneden worden ze paars, ze zijn veel kleiner dan de voorganger. Bij wind rammelen ze een beetje vandaar waarschijnlijk  ook de naam Trommelstokje.


Dit vind ik altijd zo heerlijk nostalgisch, oude Tollen, als kind was ik er gek op, vooral de tollen met een stokje waar een touw aan bevestigt was die je om de tol moest winden, je kon ze zo heerlijk een enorme slinger geven. Ook de oude  metalen bromtollen hadden wij thuis, nu ik dit schrijf hoor ik al het ware het geluid dat de bromtol gaf als je hem door te drukken op ging laden. *Deze tollen foto's heb ik op internet gevonden*


14 opmerkingen:

  1. Natuurlijk de tuin en ik moet nog op bollenjacht. Heb het wel bijna winterklaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja hoor, ik hoor de bromtol ook, wat een fijne jeugdherinnering! Net als het inderdaad het tollen vroeger; stokje met touw om de tol en daarna proberen de tol draaiend te houden door hem met het touw steeds 'aan te slaan'.
    Je tekening is prachtig Joséphine. Door de wijze van inkleuren doet het eerder aan een aquarel denken dan aan kleurpotloden. De zwarte accenten doen het supergoed!
    En ja, je tuin mag natuurlijk niet ontbreken; wat heb je weer een prachtige foto's geplaatst!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een prachtige bollen, als tip neem ik dat mee als ik volgende week naar het tuincentrum ga.
    Mooie tekening!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zou bijna jaloers worden op je tuin; wat heb je daar toch veel mooie bloeiende planten in staan... Geen wonder dat je daar zo dol op bent en je kunt er niet genoeg foto's van maken en laten zien hoor.
    Tolletjes vind ik ook leuk. Juist ook die hele kleine die je zo lekker tussen duim en wijsvinger een draai kunt geven. Voor onze kids heb ik vroeger nog een bromtol kunnen kopen; ook zò leuk. Ik weet niet of ze nog nieuw te koop zijn...
    Met je tekening is echt niks mis hoor, ik vind het juist super mooi. Een hele tekening met kleurpotlood dichtmaken is m.i. iets wat op school gezegd werd en ik vind het zùlke onzin!
    Witruimte is juist heel belangrijk. We hoeven geen foto's na te tekenen... Je laat mooie nuances zien in de kleuren en dat maakt het spannend. Heb je ook weleens mengtechnieken geprobeerd met kleurpotlood? En de zwarte accenten maken het pittig, precies zoals Marjan hierboven ook al aangeeft...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Leuke blogpost, en ik houd wel van het zachte van potloden. En van de tuin!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat is je tekening mooi geworden!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ach ja, de tuin! Ik heb ook allemaal Allium-bollen gekocht. Ik moet ze nog planten. De Trommelstokjes zijn lekker toepasselijk bij de letter T :-)
    En de Verbena vind ik ook zo leuk. Het enige nadeel is dat het heel erg uitzaait daar waar ik het liever niet heb... in de bestrating ;-D

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Weer een mooi en gevarieerd blog.
    Allium bollen heb ik sinds twee jaar in de tuin, ze doen het geweldig goed en gedroogd staan ze ook mooi in een glazen vaas. Soms is een al genoeg.
    Verbena, ik snap dat je daar verliefd op bent, als ze eenmaal in je tuin zijn raak je ze niet meer kwijt en dat is ook helemaal niet erg.
    Hier zijn ze er ook weer elk jaar, prachtig.
    Goed weekend.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een mooie planeten, heerlijke kleuren. En zoals we gewend zijn, een mooie verwerking van de letter.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ja Tekenen en die prachtige foto's van jouw tuin, heel mooi. Die tollen zijn ook erg leuk. Die houten links- onder hebben wij thuis ook wel gehad. En ja, die muziek- tol, ik heb er een paar jaar geleden 1 op de tommelmarkt gekocht. Daar zaten bijtjes op die als je maar snel genoeg draaide de vleugeltjes open gingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mooie tekening met die accenten van licht naar donker.
    Je hebt prachtige planten in je tuin, maar de tollen zijn superleuk, mijn kinderen en zelfs de kleinkinderen hebben met de bromtol gespeeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat mij opvalt is dat jij, maar ook Elizabeth vaak heel kritisch zijn op jullie kunstwerkjes ;) Ik vind het prachtig getekend én gekleurd.
    Je tollen wat een mooie foto, inderdaad nostalgie, met de tol met touwtje kon in wel tollen, maar met die grote (heet die niet haktol) dat lukte mij nooit zo goed :) Ja, de tuin, dat ik daar niet aan gedacht hebt, jij hebt een mooi vooruitzicht, dan wordt prachtig. De Trommelstokjes, wauw, die ga ik onthouden, zo mooi vind ik ze. Echt weer een geweldige letter T. Fijne avond Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik vind de tekening wel mooi geworden, Josephine !
    Ja, je prachtige tuin mag hier niet ontbreken. Die Alliums zien er mooi uit, vooral die trommelstokjes, leuke naam ! Dat wordt vast en zeker een verrassing volgend jaar !
    Die oude tollen zijn zo mooi ... die van metaal zijn mijn favorieten !
    Fijne zondag en nieuwe week,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hoi Josephine, toch wel ... het is Schulensmeer zo'n 15 km van waar wij wonen. Ik heb de foto's genomen vorige week na een zonnige dag net voor het ook hier regenachtig werd.
    Groetjes,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥