vrijdag 26 november 2021

Crea 2021 Alfabet Challenge Letter - X * * *


En toen was zomaar de letter X aan de beurt, tsja wat gaan we daar mee doen, moest echt even heel goed nadenken en sta daar niet alleen in denk ik. Maar opeens schoot mij iets te binnen, voor deze lastige letter heb ik gekozen voor de X van Xylofoon.  Op de foto hier boven zien jullie de legendarische Amerikaan en Xylofonist Lionel Hampton [1908 -  2002 ] aan het werk. We gaan met deze foto terug naar het jaar 1978, dit optreden was op het North Sea Jazz Festival in juli 1978. Het North Sea jazz Festival is het grootste indoor muziekfestival ter wereld en wereldwijd bekend als het evenement waar binnen drie dagen het verleden, het heden en de toekomt van de Jazz centraal staat. Naast een stevige basis van Jazz als het belangrijkste muziekgenre van het festival, komen er vele andere voorbij, zoals blues, soul, funk en hiphop. Op dit geweldige festival was ik zelf aanwezig en heb er intens van genoten. Fantastisch om jaarlijks zoveel grootheden in de muziekwereld van zo dichtbij te kunnen bewonderen. We zijn er vele jaren aanwezig geweest. In 1976 was het eerste jaar dat dit festival plaats vond en tot op heden nog jaarlijks meestal in de maand Juli.


Op deze foto zien jullie Lionel Hampton in zijn jonge jaren, bij het optreden in 1978 [ foto boven ] was hij 70 jaar oud.  Misschien nog wel even leuk om te vermelden hoe groots dit soort festivals zijn. De eerste editie van het North Sea Jazz Festival vond in 1976  plaats in het Haagse congresgebouw, er werden 6 Concertzalen gebruikt, en er waren Driehonderd muzikanten en zo'n negenduizend bezoekers aanwezig. In dit allereerste festivaljaar traden jazzlegendes als Sarah Vaughan, Count Basie, Dizzy Gillespie en Stan Getz op. Tijdens die drie dagen kon je overal rondlopen in alle zalen kijken en luisteren, en overal wat eten en drinken, echt een happening.


De xylofoon deed me ook denken aan de jaren dat ik een klein meisje was, zelf had ik zo'n klein xylofoontje met hamertjes waar ik heel wat melodietjes op kon spelen. En ondanks ik nog veel speelgoed heb uit mijn jeugd is dat xylofoontje niet meer in mijn bezit. Op de foto zien jullie eigenlijk twee soorten die op dezelfde manier bespeeld worden. De Xylofoon wordt op houten toetsen gespeeld en de Vibrafoon wordt bespeeld op metalen toetsen. Het is een muziekinstrument in de categorie slagwerk.


Dit is Leticia Bal, ook een heel bekende Xylofoniste.

En wat lekkere peprmuntjes met X namen.


En Xylitol zijn ook zoetstoffen.


Kijk ook eens bij;

12 opmerkingen:

  1. Ja het North Sea Festival is wereldwijd bekend, dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen in ons kleine landje. Hoewel ik zelf graag muziek maak, heb ik weinig tot niets met jazz. Regelmatig probeer ik er naar te luisteren, maar ik word er vooral heel druk en onrustig van. Het zien van de jazzmuzikanten vind ik wel een lust voor het oog; de passie waarmee ze spelen is zó goed zichtbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie uitwerking, deze x. Ik ben helemaal niet bekend met jazzmuziek. Leuk om dan jouw enthousiasme te lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lastige letter die X,
    maar dank je wel, ik heb weer een hoop bijgeleerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat heb je er een mooie blog van gemaakt met je prachtige herinneringen erin verwerkt!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat goed om zo’n uitgebreid blog te kunnen maken met de letter X.
    Heel gevarieerd en met nieuwe dingen voor mij, want berkensuiker en al de zoetstoffen en pepermuntjes ken ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Leuk om zoveel info over de xylofoon te lezen. Ik kende hem alleen maar van de muzieklessen van mijn kinderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bij ons in Den Bosch / 's-Hertogenbosch heb je Jazz in Duketown, daar gingen wij ook regelmatig naar toe, inderdaad heel leuk om mee te maken. Ik had vroeger ook zo'n kleine Xolofoon, maar weet niet waar die gebleven is. Weer een hele mooie X, je maakt er elke keer weer, veel werk van en dat is genieten :-) Fijn weekend, Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bij de letter X denk ik ook aan xylofoon, je hebt er weer een interessante post van gemaakt, Josephine !
    Heel speciaal dat je zo'n mooie herinneringen hebt aan dat groots festival ... het moet fantastisch zijn, maar ik moet bekennen dat ik er nooit van gehoord had :-(
    Geniet van het weekend,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat geweldig dat je zo vaak naar dat Festival was. Ik vind de xylofoon een geweldig leuk instrument, vooral als het door een echt goede speler bespeeld wordt.
    De andere X’s zijn weer geweldig. Ik vind het echt jammer dat het bijna afgelopen is.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik weet maar weinig van Jazz muziek, dus ik heb weer e.e.a. bijgeleerd! Ja, xylofoontje spelen vinden kinderen geweldig.
    Dat was wat toen, zo'n groots festival. Dat kunnen we ons nu bijna niet meer voorstellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ja, wij hadden vroeger ook zo'n kleine Xylofoon voor de kinderen. Leuk speelgoed.

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥