zondag 27 augustus 2023

Hibiscus en Buxus perikelen * * *


De Hibiscus struiken staan weer zo mooi in bloei, in mij beleving zijn ze dit jaar wel wat later maar dat zal ongetwijfeld komen door minder warmte in deze zomer. Vind ze gewoon sprookjesachtig mooi.


De struikenzijn inmiddels meer dan twee meter hoog.


De meeste van jullie weten wel dat wij de nodige Buxus struiken in de tuin hebben staan die regelmatig prachtig in vorm gesnoeid worden, maar sinds een aantal maanden zitten in een aantal struiken de buxusmot, Grrrrr. We proberen de rupsen eruit te plukken en te behandelen. Maar inmiddels  waren twee prachtige bollen  zodanig aangetast dat ze niet meer te redden waren. Eentje is al helemaal verwijderd en deze op de foto staat alleen nog, het binnen geraamte dan. Zit al te denken of ik daar niet een kunstobject  van kan maken. Bijvoorbeeld om in verschillende kleuren verf de takken te beschilderen. En dan aan de bovenkant  op de takken kleurige bolletjes te  maken, ik laat mijn fantasie maar even de vrije loop.


Kijk dit zijn die rotzakken, wel een mooie rups maar ook een kannibaal.


Het is wel een prachtige vlinder die al die ellende veroorzaakt. Nu staan er nog 6 buxus struiken in de tuin, een in vorm gesnoeide vogel, een piramidevorm en nog 4 grote bollen, HELP, hoop dat we die toch nog kunnen redden. Uiteindelijk zijn ze nog wel groen maar overal zie je wel plekjes verschijnen die er niet hoopvol uitzien. Gelukkig    hebben we nog wel de geschoren bollen van de Liguster en die vinden de rupsen gelukkig niet interessant. 
Een klein wit roosje piepte tevoorschijn achter de regenton, het was somber weer en een slechte belichting dus niet echt optimaal om vast te leggen. En laat ik nu toch heel enthousiast worden van deze beelden.

Fijn weekend allemaal.

12 opmerkingen:

 1. Oh dat is balen en er is niks tegen te doen. Wij hadden een haagje en waren vorig jjaar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. aan de beurt. Een kunstwerk maken van een van je bollen is een heel goed idee!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O, die vervelende rupsen. Daar gaan jullie mooi geboeide struiken. Heel vervelend inderdaad. En jouw creatieve geest verzint vast wel iets leuks!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hier in ons gronings dorp zijn vrijwel alle buxussen verdwenen door de buxusmot.... echt jammer

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, hier ook gekend ....heb alle buxus struiken al 2 jaar verwijderd !
  Is het niet veiliger om, de aangetasten overblijfselen ,helemaal te verwijderen en te verbranden, anders blijf je ermee zitten !
  Succes !
  Groetjes van Simonne.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja ... grrrr, die vervelende buxusmot ! We hebben er hier al jaren last van, nooit van gehoord en ineens was alle buxus aangetast. Velen hebben al enkele jaren terug alles weggedaan. We hebben 2 lage haagjes, ik vind het spijtig om ze weg te doen, een alternatief is toch heel iets anders ... daarom bestrijden we ieder jaar met een product.
  Wat een prachtige plant is de Hibiscus !
  Hoe lieflijk het witte roosje ... zo mooi met het licht- en schaduwspel !
  Fijne zondag !
  Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat is de Hibiscus prachtig, zulke ter blaadjes, net crêpepapier. Ze doen het dit jaar bij mij ook erg goed. Jammer van de buxus door die vervelende rups en vlinder. Het geraamte van de bol ziet er wel leuk uit. En dat lieve roosje, heel mooi op de foto. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Prachtig, je Hibiscus en het roosje! Ja, zo jammer van die buxusmot. Die trekt steeds verder op. Bij ons al een paar jaar terug, ik heb alles er al uit. En dit jaar was het bij mijn ouders in de tuin ook zover...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je hebt weer prachtige foto's gemaakt, maar helaas is de buxus aangetast. Heel Nederland komt aan de beurt helaas.
  Als mensen ze verwijderen dan gaan de vlinders op zoek naar nieuwe, en zo komen al die mooie gesnoeide planten aan hun eind.
  Ik had 7 grote zelf opgekweekte bollen, nu allemaal verwijderd want helemaal dood.
  Inmiddels heb ik op die plekken wat anders staan.
  Spuiten met gif is funest voor de vogels, want die zijn gek op de rupsen.
  Er is een prachtig alternatief voor de buxus. Niet goedkoop, maar zeker de moeite waard.
  Heb ze ook en ze blijven heel mooi.
  Zie hier:

  Japanse hulst (buxusalternatief)
  Ilex crenata 'Caroline Upright'
  De Japanse hulst (Ilex crenata) is een plant met kleine groene bladeren die veel lijkt op de buxus. De Japanse hulst wordt momenteel ook veel gebruikt als alternatief voor de buxus.

  Lieve groetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Grotere tegenstelling is haast niet denkbaar tussen de prachtige foto's van de uitbundig bloeiende Hibiscus en de kale buxusbol...
  Wat is dat balen zeg... En zo schuift de buxusmot op in Nederland richting het noorden!
  Wat ons een tijdlang heeft geholpen is de hoge drukspuit op de planten. Het lijkt misschien gek, maar ze kunnen er best wel tegen en de rupsen schiet je er behoorlijk goed mee uit... Maar je moet het dan wel elke week doen!
  Zolang er nog groen in de plant zit, is er hoop...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Prachtig die Hibiscus en de laatste foto’s van de witte roosjes, subliem ! Helaas is bij jullie nu de buxus mot gearriveerd. Hier hoor ik er nu niets meer over. In onze tuin waren (alweer enkele jaren geleden) twee hegjes aangetast maar bij onze zoon écht veel, heeft niks meer over. Succes met het redden van de rest.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi de Hibiscus, wij hebben ze ook in de tuin. Wij hadden ook mooie Buxus, hadden, want ook hier alles kaal gevreten, wat we ook probeerde :( Ik hoop dat je nog wat kunt redden :) Leuk idee om iets creatiefs te doen met het ‘skelet’ van de Buxus, een soort lange neus, naar de mot en rups ;) Groetjes Juffrouw Ooievaar

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥