maandag 17 februari 2020

Rondje tuin ***


De dag voor de storm van afgelopen weekend zag ik deze prachtige luchten voorbijkomen, snel heb ik de camera gepakt want een paar minuten later is alles alweer verdwenen.


De glasbol of heksenbol bij ons in de tuin, een heksenbol wordt ook wel een tuinspiegel of spiegelbol genoemd. Aan het eind van de 19e en begin van de 20e eeuw stonden ze in de tuinen van landgoederen, vaak op een siersmeedgietijzeren onderstel. De glimmende bollen, je hebt ze van glas en metaal, weerspiegelen de omgeving. Men dacht dat de bollen onheil en heksen afweerden en boze geesten hypnotiseerden waarna ze in de bol konden worden gevangen. De bollen werden ook wel voor de ramen gehangen. De symbolische betekenis en het praktisch nut is van eeuwen her.


Bijna alle rozenstruiken in de tuin hebben al van dit soort uitlopers, je houd je hart vast als er nu echt nog iets winter gaat komen. Gelukkig heeft de extreme windkracht tot op heden nog weinig echte schade aangericht en hopelijk blijft dat ook zo.


De rode bessen zijn van de Gaultheria Procumbens, [Bergthee] in hangpotten, en links op de foto zie je een Fleskalebas, daar koop ik er elk jaar eentje van en deze is in het stadium van bijna droog. Wat overblijft is een heel licht in gewicht, en ook in kleur, [ alles schilfers verdwijnen ] fleskalebasje die je als muziek instrument kan gebruiken. Zo leuk om te horen hoe de hoeveelheid pitten een prachtig geluid geven. Moet je natuurlijk wel zelf even ritmische bewegingen maken. Heb dus een aantal van deze gedroogde exemplaren her en der in de tuin liggen. En winter of regen het maakt niet uit ze blijven prachtig.


En dan natuurlijk de Magrietjes en de Sneeuwklokjes die je overal tevoorschijn ziet komen. Ondanks alle regen en storm is er toch van alles rondom te vinden om van te genieten, genieten jullie even mee ***


14 opmerkingen:

  1. Prachtig hè die mooie luchten, om stil van te worden.
    Nooit geweten van die fleskalebasssen. Mooi dat in de tuin zoveel al gaat uitbotten en we genieten van de sneeuwklokjes en primulas. Hopelijk gaat het niet meer hard vriezen. 😐

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig, die luchten... Wij staan hier ook regelmatig voor het grote raam te genieten! Ook de wolkenluchten zijn mooi.
    Ik word altijd weer blij van je mooie tuinfoto's!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat was een mooi en leerzaam rondje! Die fleskalebas: heb je die de hele winter (nou ja herfst) buiten gelaten? In wind en regen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Marjan gewoon buiten laten liggen, een giller hé, ik zet ze wel altijd op een rekje, [zoals je ook op de foto kan zien] zodat de onderkant lucht krijgt want anders heb je kans dat het gaat rotten. Eigenlijk ongelooflijk dat de hele binnenkant totaal indroogt. Zo zwaar ze zij als je ze koopt als ze droog zijn dan zijn ze zo licht als een veertje. In het voorjaar willen de vogels ze ook weleens open pikken met hun snavel en eten dan de pitten op. Sommige exemplaren hebben hier wel 10 jaar in de tuin gelegen zonder kapot te gaan, leuk hé?

      Verwijderen
    2. Geweldig dat je ze zolang goed hebt kunnen houden!

      Verwijderen
  4. Hoi Josephine,
    Wat een mooie foto's. Prachtig die kleuren van die avond luchten.
    Leuk ook om die sneeuwklokjes weer op te zien komen. Ze komen vaak elk jaar weer terug. Zo mooi.
    Ik hoop dat de storm alles heeft heel gelaten bij je.

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De kleuren van die luchten zien er prachtig uit !
    Leuk zo'n heksenbol, we hebben er ook eentje in de tuin, van glas met een smeedijzeren onderstel, zag het jaren geleden op een tuinbeurs en was er meteen weg van :-)
    Ja, eigenlijk hebben we tot nu toe geen echt winterweer ...
    ik heb weer genoten van je rondje tuin, Josephine !
    Fijne week,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heel leuk om even in je tuin mee te mogen kijken! Goh, margrietjes, nu al!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heerlijk...ik geniet mee hoor.....fijne avond liefs van mij 💕💕💕

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een prachtige lucht. Je was net op tijd.
    Alles is inderdaad heel erg vroeg dit jaar. En sommige planten bloeiden gewoon door deze winter.
    Wat leuk die kalebas. Ik heb weer wat geleerd van je.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja hoor, ik heb zéker meegenoten. Je hebt het ook prachtig in beeld gebracht. En het is zéker waar, wanneer je mooie luchten ziet, moet je meteen toeslaan want vaak is het snel voorbij .

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een gezellig blogbericht :) Ben meteen even gaan kijken voor heksenbollen op het www
    Mogen we die van jou ook eens helemaal zien?
    Mooie foto's en ja, in de tuin begint 'alles' al een beetje op te komen. Er komt een heerlijke tijd aan. Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Anita, zal er een keertje een foto van laten zien, heb er ook nog eentje van metaal op ijzeren pen, bij een tuin logje zie je ze dan voorbij komen, ja heerlijk deze periode zo naar de lente toe.....

    Groetjes,
    Josephine

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥