vrijdag 5 februari 2021

Crea 2021 Alfabet Challenge Letter C * * *


Deze week laat ik 3XC onderwerpen zien, eentje die ik zelf heb gemaakt en twee die ik mooi en/of grappig vind om te weten. Geïnspireerd door de stijl van de Nederlandse Cobra - schilder Corneille heb ik lang geleden, zoal jullie  op de foto kunnen zien in 1995, deze tekening gemaakt en ingekleurd met aquarelverf. Hij hangt bij ons in de bijkeuken.


Carnaval van Venetïe, daar ben ik altijd door gefascineerd, deze eeuwenoude traditie om het prille begin van de Lente aan te kondigen. De prachtige Venetiaanse maskers en de gigantische pompeuze gewaden, de één nog mooier dan de ander. Het festival dat 12 dagen duurt eindigt op Vastenavond, de dag voor Aswoensdag. Er wordt voor het eerst melding gemaakt in het jaar 1268. In de loop van de  geschiedenis heeft men vaak geprobeerd om het extravagante  aan banden te leggen. Het dragen van maskers was oorspronkelijk een gewoonte die in een groot deel van het jaar gebruikelijk was. Niet alleen tijdens feesten maar ook wanneer men zich anoniem over straat wilde begeven.


Eind achttiende eeuw werd het dragen van maskers waarschijnlijk door toedoen van Napoleon stopgezet. In 1959 herleefde de traditie weer. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik totaal NIETS met carnaval heb, maar deze Venetiaans traditie waar zo ontzettend veel tijd besteed wordt aan het beschilderen van de maskers en het ontwerpen en vervaardigen van de kleding daar heb ik echt veel bewondering voor. De maskers worden met de hand gemaakt van Papier - Machè waardoor ze maar weinig gewicht hebben, en dat is een stuk prettiger als je zo'n masker 12 dagen gaat dragen.



En als ik dan toch zo lekker  op dreef ben mogen de Cubaanse snoesjes [ zoals ik ze noem ] ook even de aandacht krijgen.

Vrouwen zijn de sigaar . . . . . of haal ik nu het een en ander door elkaar ? Een tijd geleden heb ik en keer een programma op de televisie gezien over Cubaanse sigaren. Heel mooi om eens te zien hoe dat allemaal in zijn werk gaat, De gehele procedure van de tabaksplant oogsten tot het eindresultaat DE  SIGAAR, en daar komt nog heel wat bij kijken. Het is allemaal handwerk, en de Cubaanse sigaren gelden als de beste ter wereld. Een groot deel wordt vervaardigd door vrouwen, en is een vak op zich om precies de juiste melange samen te kunnen stellen. Tijdens het werk roken de vrouwen er lustig op los om te controleren op smaak en geuren. Er worden veel verschillende tabaksplant soorten samengevoegd  om een bepaalde smaak te creëren. Zonder dat ik deze vrouwen uitlach werken ze wel op mijn lachspieren.




18 opmerkingen:

  1. Wat ontzettend leuk gevonden die vrouwen met sigaar :))))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow, geweldige blog, leuk en zeer interessant!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben onder de indruk van die prachtige maskers. Persoonlijk vind ik dat meer kunst dan carnaval. Echt heel mooi. Dank voor de info.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De creatieve kant van carnaval is wel boeiend, ook nù nog vind ik... Jammer dat het altijd op zuippartijen moet uitlopen.
    Ik kan me voorstellen dat de maskers die je laat zien, je fascinatie hebben. Maar je Cobra schilderij mag er ook zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je Corneille geïnspireerde schilderij is heel mooi. Fijn dat ie een plekje aan de muur heeft gekregen, zo kan je er na 25 jaar nog steeds van genieten!
    Ja het Carnaval in Venetié werkt inderdaad op de verbeelding. Ik wist niet dat ze vroeger ook werden gedragen om anoniem over straat te gaan (moest meteen aan de hoodies van tegenwoordig denken ;o) De kleding die in Venetië gedragen wordt, is ook prachtig. Het is heel wat anders dan de boerenkielen en uitdossingen die hier in Nederland gedragen worden. Maar 'ieder z'n meug', zolang ik maar niet mee hoef te doen ;o)
    Ja die Cubaanse dames zijn inderdaad snoesjes. Prachtig die grote sigaren, maar mooier nog vind ik hun gezichten; ik ben gek op gerimpelde geleefde 'koppen' (al moet ik nog wel een beetje wennen dat dat nu met de mijne ook zichtbaar begint te worden ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ik heb genoten van je prachtige foto's !!
    Groetjes van Simonne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Prachtige tekening in Corneille stijl, na zoveel jaar nog actueel.
    Ja leuk hè die Venetiaanse maskers, heb er ook eentje. ❤
    Tjonge wat een joekels van sigaren, idd die werken op je lachspieren!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Weer een leerzaam blog, dat vind ik zo leuk, je steekt er weer iets van op :) Cubaanse muziek vinden wij ook mooi, ben blij dat ik niet zo'n sigaar hoef te roken :)
    Hartelijke groeten Anita

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heel interessant de onderwerpen die je gekozen hebt, Josephine !
    Je Corneille werkje ziet er prachtig uit !
    Ik heb ook niets met carnaval maar de maskers en kleding zijn echte kunstwerkjes en heel fascinerend !
    Ja, dat werken op de lachspieren begrijp ik wel als je deze Cubaanse snoesjes ziet :-)
    Geniet van het weekend,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Fijn weekend liefs van mij 🍀💕🍀

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Interesting! Good inspiration for your watercolor .. movements of circles ... Yes, the Carnival, that of Venice in particular, has always been characterized by sumptuous costumes and precious masks. You know I never dressed in a mask, not even as a child, I just didn't like it. Those women, so exuberant, bejeweled, smiling ... I imagine them rolling up the leaves, fast and skilful..
    Hugs, Carmela

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een mooi blog met de C. Op een of andere manier past het allemaal mooi bij elkaar. Mooie foto's en ik vind je eigen creatie ook erg mooi! Groetjes, Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een sigaren zeg en wat een “Snoesjes” .
    Prachtig, die Venetiaanse maskers en ook je Corneille is super mooi.
    Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik vind je Cobra tekening heel erg mooi. En dan die dames met sigaar, hi hi hi.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Mooi jouw schilderij.
    Ook de foto's en het verhaal over de carnaval.
    Leerzaam.
    Leuk dat iedereen zulke verschillende dingen laat zien met de letter C.
    Gr. Angela

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat laat je een mooi schilderij zien. En de foto’s van het carnaval vind ik prachtig. Altijd genieten bij jou op het blog.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat een prachtig schilderij! Ik heb ook niets met carnaval maar ik snap dat je de gewaden van het carnaval in Venetie wel kunt waarderen.
    groetjes Sandra

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥