woensdag 17 november 2010

Mijn tuin in HERFSTpracht...






Vanmorgen heb ik deze foto's genomen, de "Fagus Sylvatica Purpurea" Rode beuk staat er werkelijk prachtig bij. Wij houden hem in toom door steeds te snoeien want anders zou het een reus worden van 30 meter hoog.  Als hij in het voorjaar uit gaat lopen zie je prachtige olijfgroene bladeren die langzaan aan naar purper rood gaan kleuren. Nu in deze tijd zie je allerlei kleuren, geel, beige, olijfgroen en allerlei nuances daarvan. De laatste bladeren van de kanstanje, waarvan we al vele containers blad  hebben afgevoerd. Een kastanje is erg mooi maar geeft ook erg veel rommel. In het voorjaar de vetjes van de knoppen die werkelijk overal aan blijven plakken, dus vaak vegen. Dan de bloeiwijze , schitterend maar als dat gaat vallen weet je ook niet wat je ziet. En uiteindelijk de ontwikkeling van de kastanjes die op een gegeven moment met bakken naar beneden komen. Het is een boom van zo'n 30 jaar oud, een erg groot exemplaar dus. Ons zitje onder de boom kunnen we dan een tijd nauwelijks gebruiken want kastanjes met hun prikkelige behuizing zijn niet echt fijn om op je hoofd te krijgen. En ook zag ik nog een heleboel van deze paddestoelen helemaal achter in de tuin vlak bij het water. Een heerlijk rommelig achterommetje waar het voor beesten een lust is om te wroeten en te schuilen. En tja...de bessen, geweldig toch, daar gaan we weer gezellig mee knutselen in kransen o.a.....


    

25 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijke herfstwandeling door je tuin lieve Josephine. Wat prachtig hè al die kleurenpracht. Hier heeft mijn beukhaag ook al zo'n mooi bruin verdord blad.
    Ben benieuwd wat je allemaal voor leuks met de besjes gaat doen.
    Fijne dag en liefs, Mea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja de Herfst is toch wel erg kleurrijk en vooral in Nederland vind ik het dan in het bos zo lekker ruiken. Gelukkig schijnt hier de zon weer, en ga ik nog wat druiventrosjes snoeien vanmiddag.

    Fijne dag,

    Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Er is ook in dit jaargetijde genoeg te zien, in de tuin. Daar verbaas ik me weleens over als ik op mijn tuin komt. Omdat hij niet bij mijn huis is heb ik me met de aanleg helemaal niet op dit jaargetijde gericht.

    Ik vind de foto van de besjes werkelijk prachtig, nieuwe camera toch?

    Liefs, Haagje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een fantastische foto`s, zo helder en mooi
    dat ik bijna de geur van d bladeren kan ruiken.
    Kan je geen helmpje opzetten, wanneer je op je bankje gaat zitten? Ik begrijp ook niet waarom de post gisteren onderaan stond. Ik begrijp ook nog lang niet alles van het bloggen...maar dat komt wel. Wel lief dat je dan toch even bent komen kijken.
    fijne dag verders,
    Loesje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wauw...wat een geweldige tuin heb jij!!
    Ik heb hier helemaal geen bomen in mijn(kleine) tuintje....soms wel jammer.
    Had ooit een grote populier...en gelijk geen zon meer in mijn tuin.
    En aangezien ik toch meer van zon houd dan van een grote boom, moest die het veld ruimen.
    Tja...t'is niet anders....ik geniet wel van de bomen in de buurt (en die van jou op het plaatje)

    fijne avond...liefs Carla.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat schenkt de natuur ons toch veel bijzondere en mooie cadeautjes. Lekker even ervan genieten voordat alles met de winter weer verdwijnt,
    liefs, Sonja

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo Josephine, prachtige herfstplaatjes laat je ons zien! Ik kijk af en toe ook in verwondering naar buiten, het blijft toch heel bijzonder, die wisseling van seizoenen. Wij hebben een Linde in de tuin, prachtig hoor, maar daar ben je ook zo'n beetje het jaar rond druk mee...... Hele fijne avond, lieve groeten, Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooi die gekleurde bladeren, en ben ook bezig geweest met besjes.

    fijne avond, groetjes Lia

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ha Josephine,

    Heerlijk hé, er is nog best wat te genieten in de najaarstuin, mooi met scherpte diepte gespeeld met je camera op de foto van de bladeren boven de tekst.

    Zitten de vogels bij jullie niet aan de bessen, en nog wel van die mooie rode.
    Hier zitten de merels nog wel massaal op de zwarte bessen van de Hedera.

    Van de ene kant is het heerlijk om bomen in de tuin te hebben maar als het bomen zijn waar je veel rommel van hebt en daardoor veel werk is het niet altijd prettig.

    Hier heeft manlief de afgelopen weken 3 grote Coniferen om gedaan,het waren boompjes van nog geen meter hoog toen wij dit huis kochten en inmiddels uitgegroeid tot reuzen die ook elk jaar weer voor reuze veel rommel zorgden, als het ook maar iets durfden te waaien lag heel de tuin en klinker stoep bezaaid met droge rommel.
    Vanmiddag hebben Har en de overbuurman de resten van stronk en boomwortels uit de grond gehaald, of er 'n bom gevallen is.....zo'n gat.....en geen vogeltje meer te zien na het geluid van de motorzaag....

    We telden de boomringen en kwamen op 38 uit,heb wel een paar stukken stam bewaard, maar dat had jij al gezien in mijn vorige post.
    Enne.....ik had zelf de handschoenen aan met polswarmertjes,en Har de camera vast.
    Lag helemaal in een deuk toen ik je vraag las.....hi,hi.....ik zie manlief nog niet staan voor de camera met dat kleurtje aan en trouwens die maat handschoenen daar komt hij niet in met zijn ''kolenschoppen'' ;-)

    Al met al ging het er hier vandaag buiten met grof geweld aan toe, en binnen was het friemelwerk....zie je straks wel:-)

    Fijne avond en liefs!!!
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dit is echt 'herfstpracht', Josephine, mooie foto's !
    Wij hebben ook een kastanjeboom, niet zo groot als die van jou, maar ik ken dit probleem en dit jaar waren ze zo klein, dat je ze niet kon eten. Van onze okkernoten dan weer wel.
    Fijne avond,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat is de natuur toch gevuld met veel schoonheid.
    Oh wat ga je allemaal voor moois maken...?
    Ben benieuwd.
    Fijne avond
    Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mooi en zo puur deze foto's....liefs fijne avond Ria....

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo Josephine.
    Wat eenvoudige kiekjes uit de tuin je doen beseffen hoe mooi de natuur eigenlijk is.
    Ik heb zo ook nog even je andere fotoreportages bekeken. Erg mooi, afwisselend, stralen alle iets uit.
    Groetjes Marga

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hello my dear Josephine, You have a beautiful autumn photos.....very gorgeous colours!!!
    Have a very nice evening
    Hugs
    Fleurette

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een pracghtige foto's heb je gemaakt lieve Josephine. Die kleuren zijn zo mooi in de herfst. Bevalt je nieuwe fototoestel?
    Lieve groetjes van Riet

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Precious 4, which is not to stay, I think that leaves the latter because I like more when they have many imperfections deteriorated. But all are very beautiful. Greetings.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Goedemorgen meis,

    Heerlijk zijn deze foto's om naar te kijken.
    Ze maken mijn dag goed..het lijkt wel een sprookje!

    Fijne dag,
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een prachtige bomen in jouw tuin. Ik ben dol op besjes en kastanjes, ik haalde er altijd heel veel uit het park en dan leg ik ze in grote schalen met voer erbij voor de vogels. Door die twee kleine jagers kan het niet meer..

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Oh Josephine, wat een pracht van een tuin moet jij hebben! Zeker geen klein stadstuintje want daar zou de kastanje niet kunnen staan. Heb je wellicht veel 'afval' van maar ook veel genot. En dan de besjes, prachtig! Ik heb een hele voorstelling in mijn hoofd van hoe je tuin eruit ziet door je foto's en je beschrijving! Een droomtuin hoor!
    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hoi Josephine,
    hier kan ik toch ook zo van genieten, prachtige herfstfoto's. En die rode besjes, heerlijk knutselmateriaal.
    Liefs, Ingrid.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik zoek net als Fluitenkruid ook altijd kastanjes tijdens wandelingen, ik vind ze zo mooi. Maar jij hebt er wel heel veel, met bakken naar beneden. Wouw, ik zie het helemaal voor me.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Wat een schitterende herfstkleuren op je foto's.
    Die paddenstoelen, wonderschoon.
    Fijn dat je dit moois met ons wilt delen.

    Lieve groet
    Hermine

    BeantwoordenVerwijderen
  23. wat heb je weer schitterende foto,s gemaakt en ze geven zo,n duidelijk beeld van wat er allemaal in je tuin staat.
    echt schitterend.

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Wat een schitterende foto's. Die herfstkleuren ... ik ben er altijd een beetje stil van. Liefs en tot gauw, @nne

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Prachtig je tuin foto`s,ja de kastanje haha,die staat ook bij mijn moeders huis,die is van de buren,oh wat een bende zeg,ik veeg ook weleens voor mijn moeder en nee op je hoofd haha zijn ze niet fijn,maar in de zomer met regen konden wij er nog wel lang onder zitten voordat het begon door te druppen,besjes vind ik ook gaaf,ik ben dol op kransjes maken,gister heb ik er 1 met pepper berries gemaakt,lieve groet Joke.

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥