vrijdag 29 januari 2021

Giovanni Boldini ***

 Deze week laat ik nog een verlengstuk zien van Crea 2021 Letter B van vorige week. Het gaat vandaag over de Italiaanse schilder Giovanni Boldini, { 1842 - 1931 } Hij studeerde van 1864 t/m 1869 aan de kunstacademie in Florance en sloot zich vervolgens aan bij de Macchiaioli, deze beweging inspireerde hem tot schilderen in de open lucht waarmee hij zijn gevoel voor lichteffecten sterk ontwikkelde. In 1872 vertrok hij naar Parijs waar hij zijn eigen stijl ontwikkelde en de populairste portretschilder van gegoede burgerij werd. Hij onderhield vriendschappelijke betrekkingen met "James Abbot Macneill Whistler " en met Edgar Degas. Zijn natuurlijke wijze van schilderen met stijlvolle nonchalance spreekt mij heel erg aan. 

Bij deze schilder hoort ook nog en mooi verhaal, ruim tien jaar geleden heb ik hier al eens een post over geschreven maar ik denk dat een aantal mensen dit nog nooit hebben gelezen. 




En dan nu het mooie verhaal, een Franse veilingmeester stapte een verlaten appartement  in Parijs binnen. Wat hij daar aantrof had niemand ooit kunnen bedenken. Het simpele appartement leek wel een museum vol met prachtige antieke spullen bedekt onder een dikke laag stof, { Zie de drie foto's hierboven } De laatste bewoner van het appartement vertrok voor de oorlog naar het zuiden van Frankrijk. Zeventig jaar lang stond het appartement leeg, maar toch bleef de vrouw huur betalen. Nadat ze op 91-jarige leeftijd was overleden, besloten erfgenamen het appartement leeg te halen. De familie dacht wel bijzondere voorwerpen in het huis te vinden. Daarom stuurde zij de veilingmeester Olivier Choppin-Janvry op pad. Maar dat het huis er zo uit zou zien had ook de veilingmeester niet verwacht. Onder de verborgen schatten vond hij o.a. een schilderij van de Italiaanse schilder "Giovanni Boldini". Op het schilderij is de grootmoeder van de laatste bewoonster te zien, "Marthe Florian" Zij was actrice en tevens de muze van Boldini. Het schilderij is voor 2,1 miljoen euro geveild. Van dit soort verhalen zit ik dus echt te smullen, en wat zou ik daar graag eens rond hebben willen struinen . . . . . dat is toch puur genieten zo'n verhaal ***


13 opmerkingen:

  1. Wat een verhaal! Tjonge, onvoorstelbaar dat daar zoveel moois stond...
    Ik vind de stijl van de schilder zò enorm goed bij jou passen. Tenminste, van wat ik meekrijg via je blog van je...
    Knap als je toch zò kunt schilderen!
    Fijn weekend, groetjes van Elizabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De stijl van Boldini combineert heel mooi met de stijl van jouw blog, dus ik begrijp helemaal dat het je aanspreekt! Wat een mooi verhaal, dank voor het delen want ik had het inderdaad nog niet gelezen ;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtig ik ken dit helemaal niet heel interessant

    BeantwoordenVerwijderen
  4. All those lovely items abandoned all that time. I too would have loved to wander around the apartment. His paintings are beautiful, I agree with previous comments, his style suits your blog :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Geweldig, wat een verhaal en ook supermooi geschilderd!
    Wat een grote verrassing voor die veilingmeester, prachtig toch dat dit zo mooi bewaard is gebleven!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat een mooi verhaal met prachtige foto's! Heel leuk om te lezen. Waanzinnig dat het al die tijd daar was, zonder dat iemand er wat van wist.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een mooi verhaal! Fijn om wat meer over Boldini te lezen, ik kende deze schilder nog niet. Hij maakte prachtige portretten.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoi Josephine,
    Mooie foto's!!
    Wat een bijzonder verhaal. Dat heeft aardig wat geld opgeleverd.

    Groetjes en een fijn weekend,
    Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wow, hoe prachtig alles ... daar had ik ook graag eens rondgeneusd :-)
    Inderdaad een heel mooi en bijzonder verhaal, Josephine !
    Geniet van het weekend,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een mooi verhaal en ja ik had daar in dat appartement ook wel graag even rondwillen snuffelen. Mooi schilderij van Boldini!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. O, wat zou ik daar graag bij geweest zijn. Wat een avontuur om alles zo te vinden en uit te zoeken. 2,1 miljoen is natuurlijk een hoop geld, maar de huur voor 70 jaar zal niet niks geweest zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat leuk zo’n verhaal bij de mooie foto’s die je ons laat zien.
    Een grote verrassing moet dat zijn geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ze hebben daar een schat aan kleinmeubelen gevonden precies, knappe foto's en inderdaad mooi verhaal ook .

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥