vrijdag 28 mei 2021

Crea 2021 Alfabet Challenge Letter - K * * *


Voor de letter K deze week heb ik o.a gekozen voor KANT. Ik hou heel erg van allerlei soorten kant maar zeker van de ragfijne soort vervaardigd met de techniek KANTKLOSSEN. Het klossen van kant is een zeer oude techniek die al eeuwen bestaat. Kant is zeer kostbaar, en was daarom in het verleden alleen  bereikbaar voor de zeer rijken. De kostbaarste kant is van de dunste draden gemaakt. Om kant in kragen te verwerken moet het worden verstevigd met stijfsel. Kantklossen wordt met zorg levend gehouden. Het is echter een hobby geworden en niet meer iets om de kost mee te verdienen. Het uurloon zou het werk  onbetaalbaar maken. De werkomstandigheden van de kantklossters waren in het verleden bedroevend. Zij werkte veelal in vochtige kelders. De reden hiervan was dat de fijne linnen draden, als ze te droog worden, erg snel breken. Het is mogelijk om kantklossen te leren uit boeken, maar er worden ook nog steeds cursussen gegeven. Van deze prachtige Kantklos techniek heb ik een collage gemaakt.




De K van KWASTEN, dit kwam ik op Internet tegen, wowwwww dat ga ik dus zeker ook eens proberen, vinden jullie het niet enig? 


En ook heb ik gekozen voor de K van KNOPEN. Deze knopen zijn allemaal oude knopen die uit de knopendoos van mijn moeder komen.

Een stapeltje rode knopen, en zien jullie de knoop met de bloemetjes, daar zit nog een verhaal achter. Toen mijn moeder jong was en door het overlijden van haar vader had mijn oma met 10 kinderen het niet zo breed, dus gingen de kinderen soms wat klusjes doen om iets bij te verdienen. Mijn moeder beschilderde voor een bedrijf knopen. Je kan je dat tegenwoordig niet meer voorstellen, met piep kleine kwastjes stipje verf op knopen schilderen op bloemetjes te maken, geweldig hé, en helemaal dat ik nu nog een aantal van die knopen in mijn bezit heb. 

Deze zijn ook prachtig om te zien, sommige nog van zilver.

Ook hier nog een aantal met bloemetjes beschilderd, hoe leuk is dat toch om te zien. Bedankt dat jullie me hebben laten weten dat Blogger nu weer normaal werkt, pfff schrok er echt van. Vanavond heb ik weer tijd om al jullie uitwerkingen te kunnen bewonderen


13 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige dingen laat je zien. Ik genoot van het verhaal bij die mooie oude knopen, dat maakt ze extra bijzonder .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat mooi allemaal en zulke leuke onderwerpen. De K heeft veel te bieden!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een leuk verhaal achter die oude knopen. En die kwasten zijn inderdaad heel leuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat leuk kantklossen heb ik eens van geeldichbij gezien. Maar ook met mn neus er bovenop kwam ik er al gauw achter het is kunst met speldjes en het omgooien van die klosjes. Heel erg knap dat iemand dit kan.
    De mooie knopen vertellen een verhaal om te koesteren en erover te mijmeren.
    En blogger doetvweer de fotos uploaden :))))

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je hebt een passie voor kant, dat is duidelijk. Het ìs ook heel mooi, zeker dat oude kant. Kun jij kantklossen? Vroeger heb ik er wel eens over gedacht om het te leren, maar het is er nooit van gekomen.
    Mooi, zo'n knopenverzameling en zeker als je zulke bijzondere exemplaren ertussen hebt zitten. Ik kijk ook altijd in de kringloop of ik oude knoopjes zie...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gelukkig kan je weer foto's plaatsen!
    Nu nog even kijken of het mij lukt om een reactie te plaatsen; dat ligt niet aan jouw blog hoor, maar aan mijzelf...ben even niet zo handig, hihi.
    Maar goed, ik ga het nu voor de 3e keer proberen 😝.
    De K van kant en kantklossen. Dat is iets waar ik altijd weer met bewondering naar kijk: wat een geduld en wat een gepriegel, maar ook;wat een prachtig resultaat!
    De kwasten vind ik geweldig! Leuk dat je ze zelf ook wilt gaan maken, ik ben nu al benieuwd naar je resultaten. Daar heb ik alle vertrouwen in want er komen iedere keer de mooiste werken uit je handen! 👍🏼

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vind KANT ook echt bij jou passen.
    En die Kwasten erg leuk.
    Ja, die knopen daar zitten hele mooie bij zeg, met een bijzonder verhaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een mooi blog weer. Die mooie plaatjes van dat fijne kant en ja dat kantklossen is echt een oud ambacht. Toen we nog naar handwerkbeurzen konden ging ik altijd even kijken als er dames aan het kantklossen waren. Mooi om te zien, maar lijkt me erg moeilijk. Mijn moeder had ook een grote knopendoos. Hij staat nog steeds bij mijn vader en ik haal er nog wel eens een knoop uit en altijd poppen er dan weer herinneringen op bij het zien van bepaalde knopen! Maar zulke mooie handbeschilderde knopen zitten er niet in. Mooie herinneringen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Die kantwerkjes zijn echte kunst, in Brugge heb ik eens dames aan het werk gezien, het lijkt mij heel moeilijk !
    De kwasten zien er heel leuk uit, ben benieuwd wat jij ervan gaat maken :-)
    Wat een prachtige verzameling knopen ... en oh, het verhaal van je moeder vind ik zo ontroerend, hoe mooi die bloemetjes en zo fijn dat je deze knopen nog hebt !

    Ik lees hier dat er problemen waren met Blogger, daar heb ik niets van gemerkt. Goed dat alles weer in orde is.
    Het gaat de goede kant op met het weer, zo'n 25° gaat het worden :-)
    Fijn weekend,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Kant is zó mooi, vooral om mee te werken.
    Dat heb ik diverse keren mogen doen bij diverse bruidsjurken.
    Mooi wat jij er nu mee hebt gedaan .
    Je foto collage is prachtig, maar ik ben ook helemaal weg van de hand beschilderde knoopjes, mooi dat je die nog hebt van je oma. Schitterend handwerk.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een leuke K heb je gemaakt. De knoopjes vind ik prachtig, vooral natuurlijk degene die door je moeder beschilderd zijn. Goed bewaren !

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hahaha, ik heb het kantklossen wel eens geprobeerd. Nou, daar ben ik dus niet netjes genoeg voor. Klosjes in de war, vergeten waar ik was gebleven, dat soort dingen. De klosjes heb ik weggegeven aan de kantklosclub. Dat geeft weer rust. Knoopjes zijn altijd zo mooi om te zien. Vooral de beschilderde met het verhaal erbij. Koester ze.

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥