woensdag 19 mei 2021

UPDATE -- Ra Ra wat is dit ? * ? * ?


 In het mooie ladenkastje dat ik van mijn moeder heb geërfd, liggen ongelooflijk veel spulletjes, van de week heb ik dit apparaatje eens goed bekeken en vraag mij af waar dit nu ooit voor gebruikt werd. Het moet volgens mij toch echt iets met handwerken te maken hebben, alhoewel . . . . .er ging ook een heel klein lichtje bij mij branden maar dat moet ik nog verder uitzoeken. Met alle creatieve dames die mij regelmatig bezoeken is er waarschijnlijk vast iemand die het antwoord weet, de gebruiksaanwijzing  van dit raadselachtige apparaatje. 


Uit deze la van het kastje  kwam dit raadseltje tevoorschijn.

De lengte van dit apparaatje is 12 centimeter. Op de eerste collage kan je zien dat er aan de onderkant een gat in zit, Aan de bovenkant kan je de schroef losdraaien en de naald met haakje verschuiven in lengte. De naald kan er aan de bovenkant en onderkant uit. Aan de onderkant van de naald zit geen gaatje of oogje waar je iets doorheen kan schuiven. Dus dat GAT aan de onderkant is op zich al een raadsel, haha. De naald heb ik even groot afgebeeld zodat je kan zien dat de punt vrij scherp is, niet een gewone haaknaald. Ben heel benieuwd of iemand het weet * * * 

UPDATE over het raadsel; ik schreef al dat er een lichtje bij me ging branden en dat ik het nog verder ging uitzoeken, inmiddels kwam ik op en site een beschrijving en een foto tegen van zo'n soort naald maar dan in metaal. Mieke stuurde mij ook een foto en inderdaad het is een apparaatje om ladders in nylonkousen te repareren. En achteraf kan ik me nu ook nog goed herinneren dat mijn moeder dat regelmatig deed. Vroeger waren de  nylon kousen een stuk degelijker dan tegenwoordig, en  ook vrij kostbaar vandaar ze veel vaker gerepareerd werden.


Deze twee foto's kwam ik op internet tegen, de bovenste werd handmatig gebruikt en de foto hieronder laat een naald zien die met een klein motortje werd aangedreven. Hoe het nu precies werkt is me nog steeds niet duidelijk want ik kan daar niet echt iets duidelijk over vinden. Wel heel leuk dat het raadsel is opgelost, Kunnen we weer rustig gaan slapen. 


24 opmerkingen:

  1. Tjonge, ik heb heel lang zitten turen en vergelijkbare afbeeldingen gezocht... maar ik zou het echt niet weten!
    Intussen ben ik natuurlijk wel heel benieuwd en hoop ik dat er iemand is die meer kan vertellen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb ook geen idee. Ik dacht eerst een smyrnanaald,maar nee toch niet.
    Ik ben ook heel benieuwd.
    Je hebt echt een prachtige schat geërfd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een schattig ladenkastje en met een schat aan spulletjes. Ik heb werkelijk geen idee waar het voor dient, vroeger hadden ze wel meer van die ingenieuze apparaatjes hè.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dacht een smirna heet dat zo? Naald ...daar maakte je kussens of kleden mee toch?...maar weet niet zeker....heb het wel gedaan vroeger....🙈🍀 groetjes Ria

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb het ook wel eens eerder gezien en ik weet niet wat het is. Dus ik houd je blog in de gaten!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het doet me aan een punchnaald denken, maar ik weet niet of dat goed is.
    Een smyrnanaald is het niet; daar zit een bewegend pootje aan wat het haakje afsluit (vroeger hebben we thuis de vloerbedekking van smyrna gemaakt. De hele kamer! Wat een werk was dat; we deden het dan ook met z'n allen 😊)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik dacht ook aan een punchnaald, maar er zit een haakje aan. Dus als je de naald terug wilt trekken uit de stof, dan blijft dat haakje haken. Zo kun je geen lussen door de stof maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb even een foto gemaakt voor Google Lens, zo'n handige app die je helpt om objecten te herkennen en die zegt dat het een soort leerbewerkingspriem is. Kijk maar op aliexpress: carving wax lijn houten handvat naaien priem. Dan kom je dingen tegen die er wel erg op lijken. Heeft je moeder wel eens iets met leer gemaakt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat attent dat je bij Google Lens voor informatie ging kijken Petronille, had nog nooit van deze app gehoord maar kan inderdaad wel heel handig zijn. Toevallig heeft mijn moeder inderdaad wel met leer gewerkt, kleine objecten mapjes en portemonnees bijvoorbeeld. Met een leertang met zo'n wieltje met verschillende maten gaten en dun leerband maakte zij dan verbindingen. Het apparaatje dat jij tegen kwam is wel voor leerbewerking, een soort priem met draadverbinding. Maar dat is niet het wat ik hier op de foto laat zien. Bedankt voor de moeite.

      Verwijderen
  9. Kan het een apparaatje zijn om ladders in een nylonkous op te halen? Ik heb zoiets, maar dan wat kleiner en mijn tante verdiende vroeger een centje bij door dat te doen. Ik zal je een foto mailen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja Mieke, jij hebt helemaal gelijk, ik schreef al dat er een lichtje bij me begon te branden en dat ik het nog verder ging uitzoeken. En kwam een afbeelding op een site tegen waar net zo'n naald stond afgebeeld als de foto die jij me stuurde.
      leuk hoor dat he raadsel is opgelost. zal er nog even een update aan toevoegen, bedankt!!!

      Verwijderen
  10. Ik zou het echt niet weten. Wat mooi dat je nog van die spulletjes hebt van je moeder.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik liet het mijn man zien en die dacht dat het iets met leerbewerking had te maken, maar hoe of wat precies dat wist hij niet.
    Dus daar worden we ook niet wijzer van ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Leuk én leerzaam om nu te weten wat het is!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Mooi laden kastje!
    Ik had het ook niet geweten wat het is.
    Maar ik vond het leerzaam om te weten wat het wél is.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Fijn dat je het nu weet en wij ook !

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat leuk dat het inmiddels is opgelost. Ik dacht al aan een naald om een leren veter door een stuk leer te trekken....hihi niet dus.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat leuk ik dacht een soort van punchnaald. Maar een ladderophaler...... ik heb er nooit van gehoord. Wel heel leuk om te weten nu

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Fijn dat je nu weet wat het is. Ik heb nog even gekeken of het hetzelfde is als een apparaatje wat ik in de naaidoos van mijn schoonmoeder vond, maar helaas. Dat blijft ook een raadsel.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. O, is het daarvoor! Nog nooit gezien of van gehoord. Wel dat nylonkousen vroeger ook wel gestopt/ gemaakt werden, maar hoe geen idee. Weer iets geleerd. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Dit apparaatje heb ik nog nooit gezien, Josephine, fijn nu te weten waarvoor het dient !
    Koud weer hier, met veel regen en wind, het lijkt helemaal geen lente :-(
    Geniet van het weekend,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Nu je weet waar het voor dient, kun je ook je nylons gaan naaien als er een ladder in komt.

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik dacht ook eerst aan die kussens dat men vroeger maakte, maar de andere beschrijvingen kunnen ook kloppen, al vind ik het apparaatje wel vrij grof voor de nylon kousen ?
    Erg hé dat onze ouders er niet meer zijn om zulke zaken op te lossen ?
    Fijn weekend verder !

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥