zondag 26 mei 2024

Kaalslag in de tuin * * *


De omschrijving kaalslag gaat over de mooi gevormde buxusbollen die op eentje na allemaal zijn opgevreten door buxusmot. Honderden wiebelende rupsen vreten letterlijk al je struiken op. Overigens zo ongeveer in heel Nederland een probleem. Dat is best wel balen want er waren ook een aantal  die in diervormen waren  geknipt en daar ben je jaren mee bezig geweest. Gelukkig hebben we nog een aantal mooie in vorm geschoren bollen staan van een ander soort groen. Deze Bougainvillea hebben we onlangs gekocht.


De gigantische sieruien die we twee jaar geleden hebben gekocht komen al weer mooi in knop te staan en zijn inmiddels zo'n 80 cm. hoog.


Deze Hortensia Endless Summer doet zijn naam beslist eer aan, een en al bloemen de hele zomer lang tot aan de vorst periode. Omdat deze soort bloeit op één jarig hout kun je tussendoor lelijke bloemen gewoon wegknippen en weldra komt er weer een nieuwe bloem tevoorschijn, ideaal.


Deze foto heb ik op afstand genomen van de hortensia van de vorige foto. De bloemen gaan nog naar de andere kant van de bollen door en deze struik heeft al zo'n 80 bloemknoppen. Dat is puur genieten  als je er vlakbij staat.


De oud Engelse roos staat weer in volle glorie te bloeien. Ze verspreiden een zalige zwoele geur waar je vaak even je neus insteekt, heerlijk.


Ook moesten we dit jaar een 30 jaar oude roos verwijderen omdat hij kaal werd en er zat totaal geen vorm en fut meer in. Daarvoor in de plaats hebben we deze Clematis Parisienne gekocht. Het mooie van deze soort is dat ze van Mei t/m September doorbloeien met prachtige grote bloemen. Ze zijn winterhard.


Voor twee plekken waar een buxus is verwijderd hebben we Pieris Japonica Katsura gekocht. Nu nog een lieflijk klein struikje die uit kan groeien tot een mooie struik. Deze struiken zijn winterhard en nieuwe uitloop iheeft steeds rood blad. In het najaar vormen zich allerlei trossen bloemknoppen die sierwaarde in de winter geven. In Maart  gaat deze struik bloeien met roze bloemen. 


Dit is is heel dankbaar plantje die je jammer genoeg zelden in de tuincentrum tegenkomt. Gelukkig kwam ik er een paar onlangs tegen op de bloemenmarkt in Leeuwarden. Je ziet ze bijna groeien, zo mooi die lange dunnen stengeltjes vol met kleine lila/paarse bloemen.


Helemaal achter in de tuin op een terras staat een groepje aardewerk dat mijn moeder ooit zelf eens heeft gemaakt.  Ook de oude ijzeren wafeltang komt uit het ouderlijk huis. Overal zijn wel kleine plekjes  met sfeervolle hoekjes te vinden.


Dit is de roos "Zéphirine  Drouhin" die alweer volop zijn bloemenpracht laat zien. Het is een doornloze roos en dat is bijzonder aangenaam bij het snoeien. 


Heerlijk zo'n uitzicht op een stilleven,  daar geniet ik heel erg van. Als je goed kijkt is er zoveel moois te ontdekken.  Lieve groet Josephine.

18 opmerkingen:

 1. Wat een mooi kijkje in je tuin! Ik geniet mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige tuin heb je toch. De clematis is geweldig. Maar ook de rest is genieten. Jammer van die buxusmot want je had mooie buxus staan. Fijn dat we even mee mochten wandelen in je tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is zeker echt balen die buxusmot ,rups.! Ook hier, net als jij alles opgekweekt ,en in vorm gesnoeid . Maar ik was dit keer op tijd ..vond een goed eco middel ,en gelukkig was de schade beperkt…
  Maar wat zijn je planten schitterend! Een lust voor het oog!
  Geniet er maar van, je hebt een prachtige tuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige tuin. Ik ben er echt stil van, zo mooi.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk om al dat moois weer te mogen zien in jouw tuin!
  Wel jammer dat er momenteel veel verregend door al die harde regenbuien en veel wind.
  De buxus zijn bijna overal opgegeten, ook hier.
  Daarvoor in de plaats heb je tegenwoordig Ilex struikjes die er net zo uitzien, mooi in vorm te snoeien en geen plaagdieren.
  De Hortensia's worden momenteel ook opgegeten door de slakken, daar zijn er duizenden van in mijn tuin.
  Mooi die jij hebt die hele zomer door bloeien.
  Er komt vast nog veel in bloei de komende tijd.
  Als het een beetje tuinweer wil worden kunnen we weer lekker buiten zitten en genieten.
  Liefs,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een bloemenpracht. Heerlijk om van te genieten in de zomer. Erg vervelend die buxusmot. Mijn zus moest ook alle buxus al verwijderen. Heel jammer van al het werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Prachtige tuin! Jammer, hé, van die buxuxmot. Bij ons kwamen ze een paar jaar terug al... Maar bij mij waren het geen kunstig genknipte buxussen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat jammer toch als je planten kaalgevreten worden, gelukkig komt er weer veel moois voor in de plaats. De streptocarpus vind ik echt een juweeltje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kan best jaloers zijn op mensen die zoiets moois van hun tuin weten te maken. Bij ons ontbreken de groene vingers en eerlijk gezegd ook de zin. Ik neem me vaak voor mezelf een (tuin)schop onder de kont te geven… en daar blijft het dan bij…

  BeantwoordenVerwijderen
 10. De buxusmot heeft dus ook Friesland bereikt... Wat een schade heeft dat beest intussen aangericht, echt heel heel jammer...
  Maar gelukkig heb je nog heel veel andere mooie planten om van te genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heerlijke foto’s van jullie mooie tuin. Dat plantje mey de kleine lila bloemetjes is heel erg mooi. Ik probeer ook te genieten van de tuin en moestuin, maar het grote aantal slakken maakt dat toch wel moeilijker. Zo zijn de dahlia’s nog niet boven de grond, ze hebben het wel geprobeerd maar worden meteen opgegeten net als vele andere planten. Maar misschien wordt het midden juni wel droger en is de slakkenplaag dan over. Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ook wij hebben hier last van de buxusmot, velen hebben hun buxus al verwijderd jaren geleden ... zo spijtig !
  Wij hebben een laag haagje en tot nu toe kunnen we het beperken met een bestrijdingsmiddel.
  Je tuin ziet er prachtig uit, Josephine !
  Die oud Engelse roos en de Hortensia ... WOW !
  Sfeerhoekjes vind ik altijd leuk ... ik zie van waar je creativiteit
  komt, heel mooi is het aardewerk van je moeder !
  Wens je een fijne week,
  Sylvia

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zo jammer van de buxus. Vooral wanneer jarenlange arbeid zo teniet wordt gedaan. Gelukkig is er nog heel veel goed in de tuin. Prachtig. Heerlijke plekjes heb je. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het is toch nog volop genieten in jullie tuin, schitterend !

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ja de buxus was eerst een hot item. Maar nu overal gaan ze dood. Gelukkig heb jij nog heel veel moois in je tuin

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat mooie bloemen zijn het.
  Bij mijn klant, was het ook een super plaag.
  Hij had ook dieren vormen, allemaal weg door de rupsen.
  Ze hebben alles moeten weg doen, alles was kapot.
  Die mensen, sonde echt met tranen in hun ogen, al dat werk in jaren. En nieuw begingen zijn ze te oud voor 86 en91 jaar zijn ze.

  BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥