zondag 5 mei 2024

Oude merklappen 1785 en 1789 * * *


Zo rond 1994 heb ik eens twee borduurpatronen besteld bij het maandblad Ariadne waar ik een abonnement op had. Beide patronen heb ik gemaakt. Dit patroon is de tweede waar ik in 1996 aan begonnen ben. Heb er ongeveer twee jaar aan gewerkt, in 1998 is deze Merklap voltooid. Linksonder zie je 1789 staan, en rechtsboven op de lap1998 .Ze zijn geborduurd op heel fijn antiek linnen, de onregelmatige soort waar zo hier en daar wat dikkere knoopjes in zitten. Ze hangen bij ons thuis boven op de overloop dus dagelijks kom ik ze tegen. beide borduurwerken zijn ingelijst en de maten zijn 40 x 50 centimeter.


Dit is de eerste merklap waar ik mee begonnen ben, in 1994. Ook daar ben ik zo'n kleine twee jaar mee bezig geweest., in 1996 is deze Merklap voltooid. Doordat de merklappen achter glas zitten was het niet goed mogelijk om allemaal mooie foto's te nemen maar vind het toch leuk om het eens te laten zien. En de kleuren komen natuurlijk ook niet allemaal precies zoals ze in werkelijkheid zijn.


Laat wat detail foto's zien van al die leuke patroontjes. Ook heb ik weleens bepaalde figuren iets veranderd of nog iets extra's toegevoegd. 


En natuurlijk heb ik op beide lappen ook mijn  datum vermeld , hierboven zie je 1785 en 1996 staan. Het meisje  uit 1785 was 13 jaar en zelf was ik op het moment van voltooien 48 jaar.


De  detailfoto's lopen een beetje door elkaar van beide merklappen maar het gaat er uiteindelijk  om de leuke verschillende motieven wat beter te laten zien.


Grappig die lange slanke boompjes, vind trouwens toch dat ze in die jaren ontzettend veel leuke en mooie motieven hebben gebruikt.


Ook staan er op die lappen een heleboel verschillende soorten kronen afgebeeld.


Kijk hier onderaan zie je ook weer een aantal kronen voorbijkomen. Dat wapen van Amsterdam hoort  helemaal niet bij het patroon maar omdat ik geboren ben in Amsterdam vond  ik het leuk omdat erbij te borduren.


15 opmerkingen:

  1. Dat is leuk! Ik hou heel erg van merklappen. Toevallig hangen er bij mij op de overloop er ook twee. Ik heb iedere keer als ik er iets over lees of zie, weer zin om een nieuwe te beginnen. Gewoon omdat het zo fijn is om te doen. Maar ik heb er nog meer en een heel huis vol merklappen wil ik ook niet en dus doe ik het maar niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een beauty's. De Ariadne was zo'n fijn tijdschrift. Ik heb er ook heel uit gemaakt. Voor mijn kinderen twee merklappen. En ook zoiets als die van jou. Je hebt mooi linnen en prachtige kleuren garen gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een prachtige merklappen Josephine, mooi om ze zo eens toe te lichten en in de schijnwerpers te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Merklappen... altijd mooi om te zien en ook om ze te borduren.
    Er gaan heel wat steekjes in zitten en deze zijn allebei heel erg mooi geworden.
    Fijn dat je er steeds naar kunt kijken als je de trap op en af loopt.
    Laatst zag ik bij iemand op haar blog een merklap die helemaal in één kleur was, ook heel mooi en fijn om te werken.
    Misschien toch maar weer eens een nieuwe beginnen?
    Echt een winterwerkje over een tijdje.
    Ik hou het maar bij mijn lapjes, hoewel ik ook wel geborduurd heb.
    Lieve groetjes,
    Floor

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ze zijn prachtig! Ik vind het ook heel leuk dat je op zich een patroon had en dat je daar heel veel extra "eigen" details aan toegevoegd hebt. Zo zijn het unieke merklappen geworden, met je eigen merktekens.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het tijdschrift Ariadne heb ik ook gehad, ik keek telkens uit naar het nieuwe nummer, zo fijn !
    Prachtige merklappen en inderdaad, het viel me ook op dat ze vroeger zo'n leuke motiefjes hadden. Mooi de extra touches die je toegevoegd hebt !
    Fijne zondag en nieuwe week,
    Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ze zijn erg mooi, de kleuren spreken me ook erg aan. Vroeger heb ik ook diverse merklappen gemaakt, altijd zo leuk om te doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat zijn ze mooi. Prachtige kleuren. Leuk de eigen toevoegingen. Ja, Ariadne, wat was dat een leuk tijdschrift, vooral in de 80 en 90’er jaren. Veel gemaakt. Jammer toen het een interieurblad werd. Groet, Dientje

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Oh wat een leuke merklappen met al die schattige motiefjes. Ik krijg er zomaar zelf zin in om weer te gaan borduren. De Ariadne was zo'n leuk handwerkblad, zonde dat dat er niet meer is. Althans het is er wel maar meer op interieurgebied. Ook leuk, maar niet om elke maand te hebben. Groetjes, Annemarie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Deze oude motiefjes vervelen nooit! En je ziet ze nog altijd terug komen op diverse merklappen. Ik vind het erg leuk dat je de moeite hebt genomen om al die details te fotograferen.
    Ariadne was zo'n mooi handwerkblad; gelukkig heb ik nog heel veel oude nummers hier liggen.
    Nu ik je borduurwerk zie, bedenk ik me dat ik ook nog e.e.a. heb af te maken op borduurgebied. Toch maar weer eens tevoorschijn halen...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik heb in de bieb een boek gezien over merklappen ik heb er eentje hangen die gemaakt is door een overgrootmoeder van mijn man uit 1856 geborduurd met wol gevonden tussen de spulletjes van mijn schoonmoeder. Heel leuk om te hebben hangt in mijn atelier.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ze zijn prachtig Josephine en een merklap werkt meestal wel heel inspirerend om er ook nog wat eigens aan toe te voegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat mooi, Josephine, wat een mooi werk indertijd. Merklappen, ik heb er geen, schilderde altijd meer dan borduren. Hoewel ik in de jaren 80 wel veel breidde. Ik weet dat de Bronte sisters, de Engelse schrijfsters, ze gemaakt hebben, zo ontroerend. Fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ze zijn prachtig, ja borduren is ook heel fijn om te doen :)
    Groetjes Anita

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥