vrijdag 7 augustus 2009

Enorme Knolbegonia's




Zijn het geen schoonheden? Had denk ik wel een glaasje op want er staan twee kleuren in een pot en dat was niet de bedoeling.





Even een bloem apart van wel 10 cm doorsnee.





"Dragon Wing" [geen knol] maar zeer rijkbloeiend en mooi.





Dit is een van die grote in zacht geel, de bloemen iets kleiner maar erg mooi.





De laatste foto is een gewone kleinbloemige begonia maar ook heel leuk.



Jaren geleden dacht ik altijd dat een knolbegonia een oubollig plantje was maar daar denk ik nu heel anders over. Zo'n negen jaar geleden kocht ik in het voorjaar eens twee klein knolbegonia's omdat de bloemen toch wel erg mooi zijn. Aan het einde van het seizoen waren ze behoorlijk groot geworden en het is continue een zee van bloemen. Toen in dat zelfde jaar ergens in oktober een foto in de krant stond van een man met een enorme knol in zijn handen............[inderdaad een knol van een begonia] ging er een lichtje branden bij mij..........die heb ik ook..... wist toen niet dat je ze elk jaar weer opnieuw kan opkweken. Nu negen jaar later heb ik er heleboel en het is werkelijk geweldig, er zijn er bij van 1 meter doorsnee en wel 1 meter 20 hoog. De knollen groeien elk jaar, dus van 1 cm in begin stadium heb ik nu al knollen van 25 cm groot. Slakken houden totaal niet van deze planten en bij veel regen blijven de bloemen mooi. Ideaal dus, net als weinig of veel water, geen problemen. Ze bloeien tot aan de eerste vorst zeer uitbundig. Al heel veel mensen heb ik besmet met het begonia virus want het zijn super planten. Zeker het proberen waard, en op de foto's kunnen jullie wel zien hoe gigantisch ze zijn en beslist niet oubollig.


Fijn weekend allemaal, groetjes Josephine

6 opmerkingen:

  1. Hoi Josephine
    Mijn moeder heeft ze altijd in de vensterbank, ik wist niet dat je ze ook buiten kon zetten. En niet geliefd bij slakken.. geen wonder dat ze dan zo groot worden! Ik heb wel eens een bladbegonia gekocht maar die gingen vrij snel dood. :-(
    Fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ze zijn sfeervol, hebben een nostalgische uitsraling gewoon super mooie planten, en je foto's zijn ook geweldig mooi gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi hoi.....
    Nou je hebt helemaal gelijk hoor....ze zijn werkelijk prachtig.
    Zelfs twee kleuren in een pot. Staat juist erg mooi dus neem nog maar een glaasje hoor.
    Oké met mate....
    Fijne dag

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Josephine, eindelijk weer een berichtje van mij, kost me heel wat (plezierige) tijd om alles bij te lezen. Wat een vrolijke post is dit en ja wat zijn ze prachtig. Ik heb ze ook eens in de pot bij de voordeur gehad, maar wist niet dat je deze kon overhouden en heb ze na de bloei weggegooid (shame) dat doe ik dus niet weer.
    Je heb er weer prachtige foto's neergezet, echt weer een genietmoment.
    Lieve groet van Mea

    BeantwoordenVerwijderen
  5. was al op je laatste blog geweest hoor mar was nog even boj je aan het bladeren, joh ik heb geen dure tijdschriften nodig ik struin heerlijk op al die leuke blogs,
    ps. wat een geweldige oude beer heb jij en dat je die al 30 jaar hebt, leuk leuk!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Josephine,

    Wat een mooie begonia's heb jij in de tuin. Volgens mij zie je ze niet zoveel, tenminste... niet bij ons. Het heeft inderdaad het imago van oudbollig, maar een begonia in huis is ook erg mooi. Gek he dat men dat toeschrijft aan een plant voor oude mensen. Ik moet wel bekennen dat ik ze zelf ook niet in de tuin heb. Maar als je ze inderdaad goed kunt overhouden en een jaar later weer kunt poten dan heb je op een goedkope manier een zee van bloemen. Ik ben trouwens benieuwd naar je recept voor courgettesoep. Wij zijn maandagavond terug gekomen van vakantie en ben nu even een aantal blogs aan het lezen. Even weer op de hoogte van alles.... Deze week zal ik ook weer eens een berichtje schrijven op mijn blog met natuurlijk wat foto's van onze vakantie.
    Groetjes Renata

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥