zaterdag 27 februari 2010

"Mandala's"...












Mandala's hebben hun oorsprong in het hindoeïsme en het boeddhisme en zijn een uitstekend hulpmiddel bij meditatie. Een mandala is een afbeelding van het universum, een verzamelpunt van krachten. Door 'geestelijk' de mandala binnen te gaan wordt de mens door het kosmische proces van desintegratie en reïntegratie geleid. Mandala's vervullen al vele honderden jaren een rituele rol in China, Japan en Tibet, maar sinds enkele jaren begint het Westen hun genezende en vormende kracht te ontdekken. Wie een Mandala schildert en aanschouwt, krijgt vanzelf harmonie en innerlijke rust. Eigenlijk voor iedereen best een  mooie uitdaging om eens een mandala te tekenen en te beschilderen, om zelf de helende kracht te ervaren.
Hier laat ik er een aantal zien die ik een tijdje geleden heb gemaakt...


15 opmerkingen:

  1. Dag lieve schat,
    wat zijn ze mooi hè je mandalaas, toe vallig kwam ik van middag toen ik weer even met de boeken kast bezig was,een schrift van vroeger tegen met een soort mandala tekeningen van mij zelf.
    Ik heb die sterrenkijker nog van jou en Leo weet je die nog, als je daar door kijkt zie je ook mandala figuren.
    Een ander ziet het in de regel niet, maar in alles wat jij doet zit vele,vele uren werk.
    Ik ben trots op je het een is nog mooier dan de ander, heel veel liefs je Mamske.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hi Josephine,

    Your Mandala works are beautiful.
    I went to see some Buddhist monks who had made a Mandala with different coloured sands. It was so lovely and intricate work. when they had finished they took all the sand and put it back in the water.

    Happy weekend
    Hugs
    Carolyn

    BeantwoordenVerwijderen
  3. lieve Josephine..ik weet eerlijk niet wat ik hier van moet vinden,ten eerste heb ik nooit van mandala's gehoord,en wat jij zegt je moet in het midden kijken, om het te zien ,Maar dat je er veel werk aan heb gehad,wil ik best geloven.sorrie hoor,ik zie het niet.hoop niet dat je het erg vind.

    lieve groetjes Greet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit lijkt me heerlijk om te maken.
    De mandala's die ik ken (uit nepal) zijn heel complex en gedetailleerd uitgewerkt... om niet te zeggen: nogal overladen. Hier toon je dat ook eenvoudige exemplaren best mooi kunnen zijn. Voor mij mag het de onderste afb. zijn :-)

    Ik vond je reactie op mijn 'leven' super!
    Je zag er méér in dan ikzelf (!!!) en ben je daar heel dankbaar voor, want ik vond jouw uitleg fantastisch! HARTelijk dank :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je concentreren op het maken van een mandala kan idd een bijzondere uitwerking hebben!
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb er wel wat mee, om zelf te maken ben ik te perfectionistisch en ga ik schelden als het niet lukt (ja echt hoor) maar ze kant en klaar inkleuren vind ik zalig.
    Die van jou kunnen wel in een boekje, mooi zijn ze. x

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ze zijn prachtig Josephine, Ik ben er nog een aan het borduren maar dat staat op een erg laag pitje tegenwoordig.Fijne Zondag, Riet

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ze zien er mooi uit, ik teken wel eens iets (wat er op moet lijken) op momenten dat ik na moet denken, het helpt op de een of andere manier,
    Fijne zondag

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoi Josephine, wat heb je deze Mandala's mooi getekend. En merkte je de rust die daar vanuit ging toen je ze aan het tekenen was?
    Ik tekende vroeger heel veel, maar daar is op een gegeven moment de klad ingekomen. Toch dit maar eens uitproberen, altijd mooi om rust en balans in je leven te scheppen.
    Fijne zondag en een lieve groet, Mea

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ja, Josephine vind het heel knap dat je zoiets kunt maken. Maar weet zeker dat ik geen rust zou krijgen van het maken. Kan sowieso geen potlood vasthouden, maar ja ben ook geen ster in tekenen. Maar ook wel mooi hoor.

    fijne dag
    groetjes Lia

    BeantwoordenVerwijderen
  11. nou Josephine,ik weet nu wat het is,en het heeft mijn interesse,stom he.ik heb direct een boekje aangevraagd,want ik wil het wel eens proberen.En op internet heb ik mooie dingen gezien,het proberen waard toch.dus wie weet,misschien zie je ooit wel eens een tekening van mij.

    greet

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat zijn ze prachtig,is misschien ook wel wat voor mij,ik kan wel wat innerlijke rust gebruiken,maar hoe weet je of je erzo 1 tekent,is er een boekje van ofzoiets,fijne zondag nog,lieve groet Joke.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dag Josephine,
    Ik heb jarenlang op mandalatekenen gezeten en heb dus mappen vol tekeningen. Momenteel heb ik er geen tijd meer voor. Heb wel een enorme kist met kleurpotloden gekocht, die staat te wachten tot ik wat meer tijd ga krijgen. Het is heerlijk om er mee bezig te zijn. Vooral het zelf ontwerpen is het leukst. Ik ging op les samen met mijn moeder. Voor haar kon het witte vel niet groot genoeg zijn, terwijl ik juist het liefst op de paar vierkante centimeter werk. Heerlijk mijn punt waanzinnig scher geslepen. Heb een poosje terug nog een kleine serie van vijf gemaakt om in het trappengat te hangen. Mooie passe partouts gekocht bij de Hema en ze ingelijst. Kan er echt met een zeker trots naar kijken. Het is gewoon lekker om er dagenlang aan te werken.
    Daarom, leuke post, hoor. Maar wat mij betreft hadden ze wel wat kleuriger gemogen.
    Lieve groet, Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Heej Josephine,

    wat lief een berichtje van je moeder, zo leuk die ouders die meelezen.
    Dag mams van Josephine u zult wel trots zijn op uw creatieve dochter.
    je hebt het heel goed gemaakt Josephine ik herkende het gelijk.

    Alvast een hele gezellige nieuwe blogweek liefs Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  15. wat een schitterende mandala,s en je hebt het zo mooi beschreven

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥