woensdag 20 januari 2010

Eddy Roos, beeldhouwer...



















Deze bijzonder fraaie beelden wil ik graag onder de aandacht brengen. De bekende beeldhouwer en tekenaar "Eddy Roos" [1949] studeerde aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam onder Paul Grégoire en Piet Esser. Na zijn studie werkte Eddy Roos anderhalf jaar in Italië in het atelier van de bekende beeldhouwer Giacomo Manzu. De wetten van gulden snede of  "Divina Proportia" zijn bepalend voor de maatvoering van zijn werk. Eddy Roos werkte ook in opdracht. Zo heeft hij de indrukwekkende beeldentuin van Borg Verhildersum in Leens Gevuld, het Spanje-monument gemaakt in Amsterdam-noord en de Luchtdanseres in Rotterdam bij het metrostation Delfshaven. In het Groningse Uithuizen, heeft Eddy Roos een eigen museum met een permanente tentoonstelling van sculpturen, tekeningen en grafisch werk. Ben heel benieuwd wat jullie van deze bijzonder kunstzinnge man vinden.


17 opmerkingen:

  1. Ik kende de beste man nog niet, maar ik vind de beelden die je laat zien prachtig!
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heej Josephine,

    Knap he om zoiets mooi's te kunnen maken, prachtige tuin ook waar het beeld staat.
    Tja en dan in Amsterdam I LOVE IT.

    lieve groet en een fijne woensdag Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ben me even gaan verdiepen in Eddy Roos na het bekijken van deze prachtige kunstwerken die een grote emotie, geborgenheid,tederheid en sensualiteit uitstralen......het komt als het ware tot leven.
    En dan bij zijn biografie te lezen, >dat
    aan de overkant van zijn school de beeldhouwer Berend Peter Hogenesch zijn atelier had. Daar was hij regelmatig te vinden en in diens werkplaats maakte hij ook zijn eerste portretten. Als 13-,14-jarige kreeg hij ook zijn eerste schilderlessen van Dick van 't Wout en Paul Visser. Van 't Wout stuurde Eddy Roos naar kroegen, het Centraal Station en het abattoir om daar naar de natuur te tekenen. De kost, zijn kamerhuur en zijn lessen verdiende hij door 's morgens op een fabriek te werken. 's Middags maakte ik dan tekeningen voor Paul Visser. Dick van 't Wout, een schilder met visie, zette me in zijn atelier aan het werk. Dat was heel spannend, hij was echt mijn mentor.”<
    Wat een heerlijk toeval dat wanneer je met bepaalde aangeboren talenten en aangeleerden vaardigheden door de kunstenaars van het atelier destijds je veelzijdige creativiteiten heden ten dagen kan uitvoeren waar de liefhebbers en kenners weer van kunnen genieten.

    Lieve groet,
    Ger

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Josephine, wat verwen jij ons weer met heerlijke kunst, ik kende het werk ook niet, maar vind het prachtig, ik was vorig jaar net in Groningen in de buurt van Uithuizen, jammer dat ik dit niet eerder wist. Ik wil je ook even mijn complimenten maken voor de veranderingen van je blog, WAUW......echt prachtig.
    Fijne avond en een lieve groet, Mea

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Josephine, wow wat een hoop talent heeft Nederland toch, ik vind zijn werk echt prachtig. Enne jouw zelfgemaakte fotolijst (nr 3) mag er ook zijn!
    liefs Jannet

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Werkelijk schitterende kunstwerken Josephine. Ik kende zijn werk nier maar ik ga direct eens even googelen.
    Ik kon vandaag helemaal niets posten op mijn blog. Ik werk via Picasa en ik greeg iedere keer een foutboodschap. Ik ben eens bij hulp groepen gaan kijken en daar was een hele lijst van mensen die hetzelfde probleem hadden. Hopelijk wordt het gauw opgelost
    Fijne dag verder

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Deze man heeft oog voor de vrouw. Prachtig wederom je post.
    Fijne avond

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ken deze man ook niet,pff ik ken der ook maar weinig,ik vind zijn beelden ook prachtig en weet ook dat je wel een hele grote tuin moet hebben voor zijn beelden,lieve groet Joke.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Nou ja wat toevallig. 2 weken gelden waren we in het Drents museum en daar was een tentoonstlling van hem.Zo mooi met prachtige balletmuziek. De beelden zijn zo mooi en zijn studies zijn zeer indrukwekend. we houden het in de gaten als er een keer werk van hem hier in het beeldenmuseum(scheveningen) komt. Ik moet zeggen dat we hebben genoten. Mooi deze foto's. Dank je daarvoor liefs Leni

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Deze beelden zijn beeldschoon.
    Dit is kunst met de hoofletter K...
    Dat er zoveel schoonheid op deze mooi wereld is, dat is toch fantastisch!!

    Wat is je achtergrond mooi...sierlijk en rustig..

    Alle liefs en goeds,
    Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  11. het is heel lang geleden, toen was het een hobby van mij om overal deze beelden te fotograveren.deze zijn prachtig,en ook wel eens over hem gelezen.wij worden nog ware kunstkenners,
    lieve groetjes GREET

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Deze naam heb ik nog nooit gehoord.
    Dynamische beelden, veel figuren in beweging, maar toch heel evenwichtig en harmonieus. Ik voel er zeker de Italiaanse klassiekers in.
    Ook geen uitdagende, confronterende uitdrukkingen, maar heel ingetogen, ik vind ze zelfs een beetje engelachtig. Prachtig om naar te kijken.
    Dank je voor de voorstelling!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Josephine,
    door jou kom ik toch weer iets meer te weten over kunst in Nederland.Deze beelden zijn prachtig.
    Fijne dag,groetjes Ingrid.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Krachtig en sierlijk, ik ga het beeld in rotterdam eens bekijken. Bedankt voor je tip.
    groetjes Jolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  15. wat een prachtige fotos van deze beelden en tuin.
    je weet er ook veel van.als je dit in je vingers hebt is geweldig.
    een fijn weekend he!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Heel bijzondere kunst, prachtig gefotografeerd en mooi vormgegeven!

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Dag Josephine,
    Het is wel een nachtelijk bezoekje, ik zal je dus niet wakker maken. Ben net naar een concert geweest in De Doelen in Rotterdam. genoten van o.a. Van Beethoven en Mendelssohn. Ben nog klaarwakker en heb genoten van je laatste post. Wat een prachtige beelden, ik zal straks even op Google kijken, want er zal vast wel het één en ander van hem op staan. Je hebt het trouwens prachtig gefotografeerd. Beelden staan ook in een mooi natuurlijke decor! Hoe kwam je er zo bij om het te fotograferen, had je je er vooraf in verdiept of kwam je er spontaan mee in aanraking? Je post was als een nagerecht aan het eind van deze mooie avond. Dank je wel.
    Wens je een fijn weekend, geniet er van!
    Lieve groet, Marja

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥