vrijdag 6 november 2009

"Special Bird"...













Hebben jullie wel eens gehoord van een "Drieteenstrandloper" het is werkelijk ongelooflijk. Deze vogel heeft een gewicht van amper 100 gram, en vloog in minder dan vijf dagen 6000 kilometer van Noorwegen naar Ghana. De vogel werd 11 augustus 2009 gefotografeerd in een guur Zuid-Noorwegen. Op 16 augustus zag een Chanese bioloog hem onder de kokospalmen van Esiama. De strandloper was te herkennen aan pootringetjes in verschillende kleuren. Biologen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Accra in Ghana ringen de vogels om hun leefwijze en overlevingskansen te onderzoeken. Deze drieteenstrandlopers zijn van de herfst tot de lente op vrijwel ieder zandstrand ter wereld te zien, ook in Nederland. Ze dribbelen heen en weer voor de golven uit. Ze laten zich vrij gemakkelijk benaderen en rennen soms een tijdje met de strandwandelaars mee. Dat deze kleine strandvogel die afstand in zo´n korte tijd overbrugt, is nooit eeerder gezien volgens onderzoekcoordinator dr. Jeroen Reneerkens van de rijksuniversiteit Groningen. Hij heeft zo snel gevlogen, dat hij onmogelijk om Afrika heen kan zijn gereisd. Hij moet dwars over de Sahara gevlogen zijn. Dat is opmerkelijk voor een typische kustvogel. Zeg nou zelf, vinden jullie dit niet fascinerend?

 Geniet van elke dag,
♥Piekeren neemt de zorgen voor morgen niet weg maar wel de kracht van vandaag♥


Lieve groet Josephine

16 opmerkingen:

  1. Weer wat geleerd, had eerlijk gezegd nog nooit van dit vogeltje gehoord, vind het overigens een prachtbeestje !
    wat een afstand in zo'n korte tijd, echt ongelofelijk !!

    Ik moet je uitspraak maar eens ter harte nemen
    ik pieker ook veel te veel, en het neemt idd erg veel kracht van je weg
    Ga hem opschrijven en mezelf voorhouden !!!
    fijn weekend gewenst!
    Groetjes Yvon

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat een mooi verhaal ! En je foto's zijn een mooie illustratie daarvan, geweldig!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een geweldig verhaal Josephine en wat een schitterende foto's. Ik ga nu eens wat meer op vogels letten. Je hebt een nieuwe banner. Prachtig ook deze weer. Je bent zo goed in die dingen.
    Lieve groeten van Riet

    BeantwoordenVerwijderen
  4. je foto bewerking vind ik echt schitterend ik zou ze zo willen hebben heel groot op doek
    prachtig gedaan
    met een bijzonder verhaal over deze mooie vogel
    bovendien ;)

    veel liefs xzenna ♥

    BeantwoordenVerwijderen
  5. lieve Jozephine.mooi verhaal,we leren steeds wat bij,opmerkelijk dat zo'n klein vogeltje zo sterk is,en als ze over de Sahara vliegen halen ze misschien water en voedsel uit ,,,,,cactussen.
    je hebt er zoals gewoonlijk weer prachtige foto's van gemaakt, Weet je ,,ik zou best een vogel willen zijn,en overal naar toe vliegen,,
    die vrijheid,oh heerlijk lijkt me dat.

    groetjes GREET

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Lieve JOsephine. Hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag. Dat zag ik net op het blog van Rini. Ik hoop dat je een fijne dag zal hebben. Mijn man was gisteren jarig (75) en dat vieren we Zondag ,dus een druk weekend voor de boeg met veel visite.
    Lieve groeten van Riet

    BeantwoordenVerwijderen
  7. wat en fascinerend verhaal Josephine, en prachtige foto's van dit bijzondere vogeltje. Zo zie je maar weer hoe nuttig bloggen is, je leert nog eens wat. Je nieuwe banner is ook prachtig. En die spreuk onderaan je post: is ook (soms) op mij van toepassing, ik neem em over en zal er vaak naar kijken! Een heel fijn weekend, lieve groet, Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Van harte gefeliciteerd Josephine met je verjaardag en wens je een heerlijke dag en een goed nieuw levensjaar toe .
    morgen zijn wij 47 jaar getrouwd dus net als bij jou en Riet is November belangrijk voor ons!
    Het zijn prachtige foto's en een proma uitleg !
    Lieve groet Rini

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Leuke post, ik ben dol op vogeltjes vooral die kleine bolletjes. En wat kunnen ze een hoop presteren voor zo'n klein beestje.
    Een fijne verjaardag!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Josephine, allereerst van harte gefeliciteerd met je verjaardag, ik lees net de felicitaties hier in bovenstaan berichtjes. Ik wens je een hele fijne dag toe.

    Wat een leuk verhaal over dat fascinerende vogeltje, dat zo'n klein beestje zulke grote afstanden kan overbruggen. Ik vind het leuk om te lezen, zo ben ik weer wat wijzer en van je foto's heb ik weer genoten, zo prachtig die verstilde ijskleuren. Je weet er ieder keer weer wat moois van te maken. Ik zie ook dat je een nieuwe banner heb, geweldig mooi.
    Josephine, een heel fijn weekend.
    Lieve groet van Mea

    BeantwoordenVerwijderen
  11. JA in de winter zie ik ze vaak op het strand . Zijn heel leuke vogels . Ze rennen gewoon met je mee de zee in en uit. Wij lopen met een paar meiden met Nordic walking stokken op het strand. En dan zijn ze in de late middag met grote groepen aan wezig. Maar dat ze zo snel vliegen wist ik niet. Leuk ,weer wat geleerd.
    Fijn weekend Groet leni

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ga je eerst Van Harte Feliciteren met je verjaardag. Wens je een heerlijke dag samen met 'n ieder die je lief is.
    Wat 'n geweldig interessant verhaal met bijpassende foto's heb je op je blog gezet. Ik wist dit absoluut niet. Zo leren we nog eens wat. Wens je een heerlijk weekend.
    Groetjes van Trudie

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat een leuke post zeg,ik ben dol op vogels,leuk om te lezen,je banner is weer prachtig en de tekst over het piekeren is helemaal waar,fijne zaterdag,groetjes Joke.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Josephine, Schropioen, allereerst van harte gefeliciteerd hoor!Maak er het komende jaar maar weer wat moois van in de meest letterlijke zin, want (oef beetje egoistisch) dan genieten wij er ook een beetje van mee. Je laatste post is bijzonder. Ik ben toch altijd weer gefascineerd door de vogeltrek. De snelheid en het fêle van sommige diertjes, onvermoeibaar lijkt het. En dan dat bijzondere kompas, ergens zullen we wel nooit weten hoe ze het klaren. Gelukkig blijven er nog wat geheimpjes in de natuur bestaan om je over te verbazen. Mooi verhaal schreef je bij de prachtige foto's!
    Geniet van het weekend!
    Lieve groet, Marja

    BeantwoordenVerwijderen
  15. En zo leren we steeds weer wat. Heb genoten van je verhaal en de foto's.
    En die spreuk ga ik ook maar eens naleven.

    groetjes Lia

    BeantwoordenVerwijderen

Lief dat je een reactie achter laat, bedankt.♥